استفاده از غضروف در جراحی بینی

استفاده از پیوند غضروف در جراحی بینی

جراحی بینی به عنوان شایع ترین جراحی زیبایی در ایران شناخته می‌شود. این جراحی در گذشته به روش های مختلف مثل تراشیدن استخوان ها و برداشتن غضروف ها صورت می‌گرفت. اما این روش در برخی از بینی ها که دارای غضروف ضعیفی هستند، برگشت پذیر بود و ممکن بود بعد از مدتی نوک بینی دچار افتادگی بشود. راهکار جدیدی که برای جراحی بینی انجام می‌شود پیوند غضروف ها و تقویت آن ها است.

غضروف چیست؟

غضروف ماده ی پیوندی با انعطاف پذیری زیاد است که بخش زیادی از ساختار بینی را تشکیل می‌دهد. وظیفه ی غضروف بینی حفاظت از دستگاه تنفسی و استخوان بینی است. غضروف بینی، نقش اصلی را در زیبایی ظاهر بینی دارد؛ زیرا بخش زیادی از برآمدگی بینی توسط غضروف تشکیل شده است و استخوان بینی زیر آن قرار دارد.

غضروف بینی

پیوند غضروف بینی چیست؟

پیوند غضروف بینی عملی است که در جراحی بینی برای تقویت کردن غضروف بینی صورت می‌گیرد. از آن‌جایی که بخش زیادی از بینی را غضروف‌های آن تشکیل می‌دهد در طول جراحی بینی، بیش ترین زمان برای فرم دادن به آن گذاشته می‌شود و به طور کلی بیشتر جراحی بر روی غضروف صورت می‌گیرد.

انواع غضروف برای پیوند به غضروف بینی

غضروف تیغه بینی

اولین انتخاب برای پیوند غضروف بینی، غضروفی است که در تیغه بینی وجود دارد. بسیاری از پزشکان این غضروف را بهترین غضروف برای شکل دادن به بینی نام برده اند. به گفته آن‌ها، این غضروف به غیر از ظریف بودنش انعطاف پذیری زیادی دارد و به همین علت شکل و فرم دادن به آن آسان تر خواهد بود.

از معایبی که استفاده از این نوع غضروف دارد می‌توان به میزان کم آن اشاره کرد؛ به‌طوری‌که با یکبار استفاده از آن درجراحی بینی، اگر بینی به جراحی ثانویه نیاز داشته باشد امکان استفاده از این غضروف وجود نخواهد داشت.

غضروف گوش

غضروف لاله گوش منبع دیگر برای پیوند غضروف بینی است، این غضروف به راحتی در دسترس است، به همین علت انتخاب دیگر جراحان استفاده از این غضروف است. قسمتی که از آن غضروف برداشته می‌شود، لاله مرکزی گوش است؛ زیرا با برداشت غضروف سایر قسمت ها شاهد تغییرات ساختاری و ظاهری در گوش خواهیم بود. با انتخاب این غضروف و برداشتن قسمتی از آن، شکل ظاهری گوش تغییر نخواهد کرد و همچین به عملکرد گوش نیز آسیبی وارد نخواهد شد. البته باید اشاره کرد که این غضروف نسبت به غضروف تیغه بینی از انعطاف پذیری کمتری برخوردار است و نمیتوان به راحتی برای ایجاد هر فرمی از آن استفاده کرد.

غضروف دنده

در صورتی که غضروف های گوش و بینی کافی نباشند و به مقدار زیادتری از غضروف احتیاج باشد، از غضروف دنده استفاده می‌شود. این قسمت دارای مقادیر زیادی از غضروف است که برای دسترسی به آن، برشی 4 تا 5 سانتی‌متری در سینه ی فرد ایجاد می‌شود و از دنده شش، غضروف مورد نیاز را برمی‌دارند. این غضروف ها مقاومت بیشتری نسبت به سایر غضروف ها دارد و برای پیوند غضروف بینی های به شدت ضعیف از لحاظ ساختاری، غضروف دنده استفاده می‌شود.

تفاوت غضروف گوش و دنده برای پیوند غضروف بینی

بعضی از جراحان پلاستیک، ترجیح می‌دهند که از غضروف گوش استفاده کنند و بعضی دیگر غضروف دنده را برای اینکار مناسب تر می‌دانند، از تفاوت‌هایی که این دو دارند؛ می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برداشت غضروف لاله گوش طی مدت زمان کمتری انجام می‌شود و این غضروف در دسترس است.
  • غضروف لاله گوش انعطاف پذیری بیشتری نسبت به غضروف دنده دارد و راحت‌تر شکل می‌پذیرد.
  • غضروف دنده بافت طبیعی بیشتری نسبت به سایر غضروف ها دارد.
  • ماندگاری غضروف دنده نسبت به غضروف های دیگر بیشتر است
  • غضروف دنده در برابر عفونت مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهد.
  • در مواقعی که بینی افراد طی ورزش های سنگین شکسته است، از غضروف دنده برای پیوند غضروف بینی استفاده می‌کنند.
  • جای زخم ها در هر دوی این روش ها کاملا ظریف و کوچک است. بعد از گذشت زمان رد زخم ها از بین خواهد رفت و جای آن ها باقی نخواهد ماند.

استفاده از غضروف های مصنوعی در پیوند غضروف بینی

امکان استفاده از غضروف مصنوعی به جای غضروف طبیعی نیز وجود دارد که دارای بعضی مزایا و معایب خاص خود است. اما همواره استفاده از غضروف طبیعی برای پیوند غضروف بینی ارجحیت دارد.

انواع غضروف های مصنوعی که برای پیوند غضروف بینی استفاده می‌شود، عبارت است از:

پیوند غضروف در جراحی بینی
  • غضروف اهدایی توسط فردی دیگر

غضروف های اضافه ای که از عمل جراحی بینی در افراد مختلف بدست آماده است. این غضروف ها به صورت کاملا بهداشتی در مواد نگه‌دارنده و الکل نگهداری می‌شوند و در مواقع نیاز به غضروف بینی شخص دیگری پیوند خواهند خورد.

  • غضروف های اهدایی توسط افراد مبتلا به مرگ مغزی

خطری که در رابطه با این غضروف‌ها وجود دارد این است؛ که درصورت پیوند غضروف بینی با غضروف‌های اهدایی ممکن است که بعد از گذشت مدت‌ها به دلیل این‌که این غضروف‌ها به بدن خود فرد تعلق ندارند، ضعیف شوند و کارایی خود را از دست بدهند. همچنین جذب شدن این غضروف ها مدت زمان بیشتری را نیاز دارد.

  • غضروف های حیوانات

این روش در گذشته استفاده می‌شده است و الان به علت امکان انتقال عفونت و بیماری از حیوان به انسان دیگر انجام نمی‌شود و منسوخ شده است.

  • غضروف های ساخته شده با مواد صنعتی

این مواد غضروف نیستند و امکان جذب نشدن و بیرون زدگی شان وجود دارد. در صورت امکان پذیری استفاده از راهکار های دیگر پیشنهاد می‌شود که از این روش استفاده نشود.

کلام آخر

برخی از بینی ها به دلیل آسیب، سانحه و یا ژنتیکی از استحکام ضعیفی در بافت غضروف برخوردار هستند. لذا برای ترمیم آسیب بینی یا تغییرات نیاز به پیوند غضروف در جراحی بینی است. اگرچه غضروف های حیوانی، مصنوعی و اهدایی برای پیوند وجود دارد، اما بهترین انتخاب برای پیوند غضروف بینی استفاده از غضروف خود شخص شامل تیغه میانی بینی، گوش و دنده است. در پایان توصیه می شود به منظور جراحی پیوند غضروف بینی به بهترین جراح بینی در تهران مراجعه کرده و با پزشک در این رابطه صحبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط