بیش از نیمی از افراد در جهان دارای بینی گوشتی هستند. به دلایل ژنیتیکی، مردم خاورمیانه دارای بینی های بزرگی هستند به همین علت، آمار انجام جراحی بینی در این کشور ها، به صورت چشم گیری زیاد است. عمل جراحی زیبایی بینی، رایج ترین عمل زیبایی بین مردم ایران است. از بین تعداد افرادی که برای انجام این عمل اقدام میکنند، درصد زیادی دارای بینی گوشتی هستند. بینی های گوشتی با ویژگی هایی مانند بزرگی و غضروف زیاد شناخته میشوند. به منظور آشنایی بیشتر با جراحی بینی گوشتی تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
نگاه کلی به جراحی بینی گوشتی | |
نام: | جراحی بینی گوشتی |
هدف از جراحی: | اصلاح مشکلات ظاهری و تنفسی بینی |
تخصص جراح: | متخصص گوش حلق و بینی یا جراح پلاستیک |
مدت زمان جراحی: | باتوجه به روش جراحی متفاوت است |
مدت زمان نقاهت و بهبودی: | 2 هفته |
مشاهده نتیجه: | پس از 6 تا 12 ماه |
زمان بازگشت به محل کار یا تحصیل: | یک هفته بعد از عمل |
عوارض جانبی موقت: | تورم، کبودی و خونریزی خفیف |
بینی گوشتی
باتوجه به نوع بینی، جراحی رینوپلاستی یا عمل بینی به دو دسته گوشتی و استخوانی تقسیم بندی می شود. به طورکلی، بینی های گوشتی از لحاظ ظاهری بزرگ و دارای نوک پهن یا گردی هستند. در حالی که بینی های استخوانی اغلب با برآمدگی همراه بوده و نوک بینی ظاهری افتاده دارد. اما تنها راه تشخیص بینی های گوشتی و استخوانی از ظاهر نیست، بلکه بینی های گوشتی اکثرا غضروف های ضعیف با پوست ضخیمی دارند. به طورکلی، مهترین ویژگی های بینی گوشتی عبارتند از:
- نوک پهن و گوشتی
- پوستی ضخیم و دارای حفره های قابل مشاهده
- دارای غدد چربی متعدد
- غضروف های ضعیف و ساختمان نامستحکم
- پره های گرد، بزرگ و بلند
انواع بینی گوشتی
همانطور که در بالا اشاره شد، غدد چربی در بینی های گوشتی فراوان است، اما این ویژگی در انواع بینی های گوشتی یکسان نیست. بر همین اساس بینی های گوشتی خود به دو دسته تقسیم میشوند:
- بینی هایی که دارای پوستی به شدت ضخیم اما غدد چربی کمتری هستند. انجام جراحی این مدل بینی ها با چالش بیشتری برای پزشک همراه است و احتیاح به دقت و مهارت بالایی دارد.
- بینی هایی که پوستی نازک تر دارند، اما فعالیت غدد چربی در آنزیاد است.
جراحی بینی گوشتی
خیلی از افرادی که قصد جراحی بینی گوشتی خود را دارند، با شنیده هایی که از اطرافیان میشنوند، در انجام این عمل به شک میافتند و در مواقعی نیز از انجام این عمل صرف نظر میکنند. گفته هایی وجود دارد مبنی بر اینکه جراحی بینی گوشتی موفقیت آمیز نخواهد بود و بعد از عمل، این بینی ها دچار افتادگی و تغییر شکل به حالت طبیعی میشوند.
به صورت کامل این گفته ها را رد نمیکنیم، با روشی که در گذشته برای جراحی بینی گوشتی انجام میشد امکان برگشت و افتادگی نوک بینی وجود داشت. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و صنعت پزشکی این مشکل رفع شده است و بینی های گوشتی بعد از عمل نیز، شکل خود را حفظ میکنند و ماندگار خواهند بود.
تفاوت جراحی بینی گوشتی از گذشته تا امروز
در گذشته جراحی بینی گوشتی با تراشیدن و برداشتن غضروف ها انجام میشد. بعد از انجام عمل به علت ضعیف بودن غضروف های بینی گوشتی، بینی دچار افتادگی میشد. اما در حال حاضر این عمل با تقویت غضروف های ضعیف صورت میگیرد به گونه ای که قسمتی از غضروف تیغه بینی را برمیدارند و به قسمت نوک بینی اضافه میکنند. در صورتی که بینی غضروف کافی برای انجام اینکار را نداشته باشد، جراح از غضروف گوش و دنده برای پیوند استفاده میکند.
تفاوت جراحی بینی گوشتی مردانه و زنانه
ضخامت پوست بینی گوشتی در مردان از ضخامت پوست بینی زنان به صورت واضحی بیشتر است. پوست ضخیم عمل را چالش برانگیز تر میکند. در مردان به دلیل بزرگی سایر اجزای صورت، کوچک کردن بینی در نظر گرفته نمیشود و صرفا به بینی فرم مناسب داده خواهد شد.
سن مناسب برای انجام جراحی بینی گوشتی
برای جلوگیری از بازگشت بینی پس از عمل، بهتر است که تا متوقف شدن کامل رشد صفحات بینی صبر کنید. و انجام عمل را به بعد از تمام شدن دوره ی بلوغ جسمی و فکری خود بیاندازید. برای انجام جراحی بینی گوشتی محدودیت سنی وجود ندارد. در دختران معمولا بعد از 15 سالگی و پسران پس از 17 سالگی امکان انجام دادن این عمل وجود دارد. لازم به ذکر است که افراد زیر سن قانونی برای انجام جراحی بینی به رضایتنامهی سرپرست خود احتیاج دارند.
اقدامات قبل از جراحی بینی گوشتی
یکی از مهم ترین اقداماتی که باید قبل از جراحی بینی گوشتی به آن توجه شود، انتخاب یک پزشک خوب یا برای جراحی بینی گوشتی در تهران است. هر چه تخصص جراح بالا باشد، احتمال موفقیت در عمل بالا رفته و درصد بروز عوارض عمل کاهش می یابد. اگرجه انتخاب جراح خوب اصلی ترین قدم است، اما پیش از عمل نکاتی باید رعایت شود. رعایت برخی دستورالعمل ها قبل از عمل بینی گوشتی می تواند به کاهش عوارض بعد از عمل و تسریع در روند بهبودی کمک کند. از مهمترین نکات قبل از جراحی بینی گوشتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در جلسه مشاوره، انتظارات و خواسته های خود را از جراحی بینی با پزشک خود در میان بگذارید.
- به مدت دو هفته قبل از عمل از مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین و داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن و ایندومتاسین خودداری کنید. اگر از داروهای خاصی استفاده می کنید، حتما قبل از جراحی به پزشک خود اطلاع دهید.
- حداقل یک هفته قبل از جراحی، سیگار و الکل را ترک کنید.
- آزمایشات قبل از عمل بینی را انجام دهید.
- در صورت سرماخوردگی حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- یک روز قبل از جراحی دوش بگیرید.
- 8 ساعت قبل از جراحی مواد غذایی یا نوشیدنی میل نکنید.
عمل بینی گوشتی به چه روشی انجام میشود؟
به طور کلی انجام عمل زیبایی بینی به دو روش باز و بسته صورت میگیرد.
در روش باز که تقریبا درصد زیادی از جراحی های بینی به این روش انجام میشود، پوست بینی را از طریق برش در محدوده کلوما (تیغه میانی بینی) به آرامی جدا میکنند. یکی از مزایای این روش این است که این روش جراح اشراف کامل به بینی دارد و عمل نتایج بهتری خواهد داد، زیرا به راحتی میتواند ایرادات بینی را برطرف کند.
روش دیگری که در جراحی بینی به کار میرود، انجام جراحی به روش بسته است. در این روش شیارها به صورت کاملا پنهان در داخل حفره های بینی ایجاد میشوند و زخم های باقی مانده از عمل دیده نخواهند شد. به دلیل دسترسی و دید کم به ساختار بینی، جراح های کمی هستند که از این روش استفاده می کنند. ابن جراحی برای مواقعی به کار میرود که بینی بیمار احتیاجی به تغییرات اساسی و زیاد نداشته باشد.
بیشتر بخوانید: تاثیر ضخامت پوست بینی بر نتایج جراحی بینی
عوارض جراحی بینی گوشتی
برای انجام عمل بینی حتما تحقیقات لازم و جانبی را انجام دهید، نمونه کارهای پزشکی که انتخاب کرده اید را بررسی کنید و عمل را نزد جراحی متخصص و کار بلد انجام دهید؛ تا بعد از جراحی عوارض غیرطبیعی شما را به خطر نیندازند. بعضی از عوارض مانند درد، خارش، تورم ، کبودی و التهاب و آبریزش بینی طبیعی هستند اما عوارضی مانند مشکلات تنفسی، ماندن جای زخم ها، انحرافات بینی، نامتقارن بودن بینی، از بین رفتن عصب های بینی و بی حس شدن آن، عوارضی جدی هستند که ممکن است شما برای رفع آن ها مجبور به جراحی ترمیمی بینی بشوید.
مراقبت های بعد از جراحی بینی گوشتی
در دوران بهبودی، مراقبت های لازم را انجام دهید و به توصیه های پزشک گوش دهید. از جمله مواردی که باید رعایت کنید؛ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از غذاهای سبک و مقوی استفاده کنید.
- تا زمان برداشتن گچ بینی، استحمام نکنید.
- از مصرف غذاهای پرچرب، دارای کربوهیدرات و نمک جلوگیری کنید.
- در هنگام خواب، سر نباید هیچگونه زاویه ای داشته باشد.
- بهداشت را رعایت کنید و محل پانسمان را تمیز نگه دارید.
- داروهایی که برایتان تجویز شده است را به موقع مصرف کنید.
- سرتان را به سمت پایین خم نکنید و از انجام فعالیت های سنگین جلوگیری کنید.
- از کمپرس یخ برای کم کردن تورم و کبودی ها استفاده کنید.
آیا عمل بینی گوشتی برگشت پذیر است؟
در روش های قدیمی جراحی، تفاوتی در عمل بینی استخوانی با عمل بینی گوشتی وجود نداشت. در حقیقت تکنیک های قدیمی در انواع بینی ها شامل تراش دادن استخوان و غضروف بود و کار خاصی برای استحکام بخشی به غضروف ها انجام نمی شد. به همین علت بینی های گوشتی پس از مدتی دچار افتادگی شده و به اصلاح بازگشت در عمل بینی گوشتی رخ می داد.
خوشبختانه امروزه به لطف پیشرفت تکنیک های جراحی و افزایش مهارت جراحان، عمل انواع بینی موفقیت آمیز بوده و امکان بازگشت یا افتادگی در بینی های گوشتی تا حد زیادی کاهش یافته است. در حال حاضر، بینی های گوشتی با پیوند غضروف تقویت می شوند. توجه داشته باشید، اگرچه تقویت غضروف بینی های گوشتی امکان افتادگی را کاهش می دهد، اما همچنان بینی های گوشتی با پوست ضخیم، ظرافت بینی های ااستخوانی را نخواهند داشت.
توصیه پایانی
همانطور که در طول متن اشاره شد، جراحی بینی گوشتی به واسطه پوست ضخیم و ضعف در بافت غضروفی، دشوارتر از جراحی بینی استخوانی است. اما این بدین معنا نیست که عمل بینی گوشتی موفقیت آمیز نبوده و احتمال بازگشت وجود دارد. در حقیقت عمل بینی در هر نوع از بینی های گوشتی یا استخوانی با چالش هایی همراه است، اما آنچه عوارض عمل را کاهش می دهد، انتخاب بهترین جراحی بینی است. هرچه تجربه و مهارت جراح بیشتر باشد، احتمال دستیابی به نتیجه ایده آل افزایش می یابد. به همین علت توصیه می شود برای کاهش عوارض به بهترین جراح بینی در تهران مراجعه کنید.
سوالات متداول
از مهمترین ویژگی های بینی گوشتی می توان به پوست چرب و ضخیم، منافذ باز متعدد، بینی بزرگ و پهن، نوک بینی بزرگ و سوراخ های بینی پهن اشاره کرد. با این حال بهترین روش برای تشخیص نوع بینی مراجعه به پزشک متخصص و معاینه حضوری است.
دوره نقاهت پس از عمل بینی معولا بین 7 تا 14 روز در نظر گرفته می شود، اما در برخی موارد که شرایط بیمار مساعد است، امکان بازگشت به کار و تحصیل پس از یک هفته وجود دارد.
انجام جراحی پیوند غضروف در تمام بینی های گوشتی ضرورت ندارد و باتوجه به ضخامت پوست و میزان استحکام غضروف انجام می شود. هرچه استحکام غضروئف بینی ضعیف تر و ضخامت پوست بیشتر باشد، احتمال انجام عمل پیوند غضروف بیشتر است.
به طورکلی، سن مناسب برای عمل بینی گوشتی پس از پایان بلوغ و توقف کامل رشد استخوان بینی است. به همین دلیل اغلب پزشکان بهترین سن برای عمل بینی را در دختران 16 سال و در پسران 18 سال معرفی می کنند.