جراحی بینی یکی از عمل های زیبایی شایع در ایران و جهان است که جهت بهبود شکل ظاهری و رفع مشکلات عملکردی انجام می شود. به دلیل تغییرات گسترده در این عمل، بینی در هفته های اولیه از استحکام پایینی برخوردار است. به همین علت رعایت برخی نکات بسیار ضروری خواهد بود. یکی از سوالاتی که برخی از افراد به ویژه کوهنوردان، صخره نوردان و طبیعت گردان مطرح می کنند این است که چه مدت بعد از عمل بینی امکان کوهنوردی وجود دارد؟ آیا کوهنوردی بعد از عمل بینی خطرناک است؟ آیا ارتفاع بالا در کوه باعث آسیب به بینی عمل شده می شود؟ به منظور آشنایی بیشتر با شرایط انواع ورزش های کوهنوردی بعد از جراحی بینی تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
ورزش بعد از جراحی رینوپلاستی
پیش از بررسی شرایط کوهنوردی بعد از عمل بینی، بهتر است با شرایط کلی ورزش و بایدها و نبایدهای فعالیت جسمی بعد از رینوپلاستی آشنا شوید. به طورکلی، در هفته های ابتدایی بعد از عمل بینی هر نوع فعالیت سنگین که باعث افزایش فشار خون و بالا رفتن ضربان قلب شود، مضر بوده و می تواند منجر به افزایش تورم و خونریزی در بینی شود.
در حالی که فعالیت های سبک مانند پیاده روی آرام که باعث تعریق و افزایش ظربان قلب نشود، بلامانع است. پس از 6 هفته امکان ورزش هایی که احتمال آسیب در آن کمتر است نیز با اجازه پزشک امکان پذیر خواهد بود. اما از ورزش هایی که امکان ضربه خوردن و آسیب به صورت بسیار بالا است، مانند اسکی، موج سواری و والیبال، باید به مدت دو تا سه هفته پس از جراحی بینی (یا بیشتر، طبق نظر جراح شما)، بسته به سطح مهارت شما، اجتناب شود.
امکان برخی از ورزش های انفرادی بعد از یک ماه با نظر پزشک وجود دارد، اما توجه داشته باشید تا یک ماه اول بعد از عمل بینی از خم کردن سر، وارونه شدن، خوابیدن روی صورت و فشار بر روی بینی باید جلوگیری شود. اگرچه از هفته ششم بعد از عمل بینی می توانید به روتین ورزشی خود باز گردید، اما توصیه می شود از ورزش هایی که احتمال ضربه وجود دارد به مدت 3 تا 6 ماه خوداری کنید. همچنین، برخی از ورزشهای پرتحرک، مانند بوکس و کشتی، نباید در سال اول انجام شوند، مگر اینکه با مشورت جراح صورت گیرد.
پیاده روی بعد از عمل بینی
اگرچه برخی از پزشکان و جراحان، ورزش بعد از عمل رینوپلاستی را تا یک ماه برای بیمار ممنوع می کنند، اما بهتر است بدانید که فعالیت های سبک بدنی مانند پیاده روی های ملایم و کوتاه مدت به تسریع در بهبودی بدن کمک می کند. در حقیقت قدم های کوتاه و آرام بین 5 تا 10 دقیقه می تواند از ایجاد لخته های خونی، ترومبوز سیاهرگی عمقی و آمبولی جلوگیری کند.
اگر ورزشکار حرفه ای هستید می توانید در هفته اول پیاده روی های 5 دقیقه ای را در خانه آغاز کنید، اما در افراد غیر ورزشکار توصیه می شود 3 الی 5 روز بعد از عمل، قدم های کوتاه و آرامی را بردارند. در هفته سوم به بعد می تواند 4 بار در روز و هر مرتبه بین 15 تا 20 دقیقه پیاده روی سبک انجام دهید. توجه داشته باشید در صورت احساس افزایش گردش خون یا تعریق از پیاده روی دست کشیده و استراحت کنید. همچنین، در طول پیاده روی از پایین نگه داشتن یا تکان دادن سر خودداری کنید.
کوهنوردی بعد از عمل بینی
در ابتدای مقاله یکی از سوالات شایع کوهنوردان را مطرح کردیم که آیا کوهنوردی بعد از عمل بینی خطرناک است؟ همانطور در در بالا اشاره شد، هر نوع ورزش بعد از عمل بینی در هفته های ابتدایی می تواند خطرناک باشد. اگرچه پیاده روی های سبک و کوتاه مدت در منزل بلامانع است، اما پیاده روی های طولانی و کوه پیمایی های طولانی خطر خونریزی بینی را افزایش می دهد.
به همین علت به کوهنوردان عزیز توصیه می شود تا یک ماه بعد از عمل (طبق نظر پزشک معالج) به کوه بازنگشته و پیاده روی های سبک را تجربه کنید. اگرچه پس از دو هفته بعد از عمل، ارتفاع بالا در کوه و تغییرات در فشار هوا به احتمال زیاد منجر به خونریزی بینی نمی شود، اما برای شروع کوهنوردی با پزشک خود مشورت نمایید. لازم به ذکر است که دوره نقاهت و بازگشت به ورزش برای صخره نوردی بعد از عمل بینی طولانی تر از کوهنوردی خواهد بود.
بیشتر بخوانید: درمان مشکل بویایی بعد از عمل بینی
ورزش های آبی بعد از عمل بینی
خیس کردن بینی خود در حمام پس از جدا شدن گچ بینی بی خطر است، اما نه لزوماً در یک استخر عمومی یا اقیانوس که ممکن است آلودگی وجود داشته باشد. به طورکلی، شنا کردن پس از سه هفته بهبودی (یا بیشتر، طبق گفته جراح شما) معمولا بی خطر است. با این حال، غواصی تا شش هفته پس از جراحی (یا بیشتر، طبق نظر جراح شما) توصیه نمی شود.
اگرچه فشار دادن احتمال خونریزی بینی را افزایش نمی دهد، اما اگر تورم باقیمانده شاخک ها بر جریان هوا در داخل و خارج سینوس ها تأثیر بگذارد، ممکن است احساس ناراحتی در فرد ایجاد کند. لذا توصیه می شود برای انجام ورزش های آبی بعد از جراحی بینی با پزشک خود مشورت نمایید.
بایدها و نبایدهای بعد از عمل بینی
اگرچه امکان بازگشت به محل کار 10 روز بعد از عمل بینی وجود دارد، اما استراحت بعد از عمل به مدت یک هفته می تواند به تسریع التیام زخم ها کمک کند. به طورکلی، رعایت برخی نکات و اجتناب از بعضی فعالیت ها بعد از عمل بینی در روند بهبودی و نتیجه عمل تاثیر بسزایی دارد. مهمترین مراقبت های بعد از عمل بینی به شرح زیر است:
- تا حد امکان در 36 ساعت اول پس از جراحی، یک پارچه یا گاز سرد روی چشم ها و روی گونه های خود نگه دارید.
- به مقدار زیاد مایعات به ویژه آب بنوشید.
- اگر مجبور به عطسه کردن هستید دهان خود را باز نگه دارید.
- بینی خود را با سرم های شستشو تجویز شده تمیز کنید.
- در هفته بعد از عمل، لب بالایی را زیاد حرکت ندهید.
- برای کاهش درد از مسکن استفاده کرده و داروهای تجویز شده پزشک را به طور منظم مصرف کنید.
- از صحبت کردن یا لبخند زدن زیاد و مسواک زدن شدید خودداری کنید.
- از خوردن و جویدن هر چیزی که سفت است یا ممکن است معده شما را ناراحت کند، اجتناب کنید.
- به مدت 6 هفته پس از جراحی از زدن عینک طبی یا آفتابی خودداری کنید.
- از فعالیت های جسمی شدید یا بلند کردن اجسام سنگین در هفته های ابتدایی بپرهیزید.
- پس از یک هفته بعد از عمل، رانندگی کنید.
- فعالیت های هوازی یا تمرینات ورزشی را بعد از دو تا سه هفته انجام دهید.
- به مدت شش هفته از ورزش های تماسی که احتمال ضربه وجود دارد، اجتناب کنید.
کلام آخر
بدون شک برای کوهنوردان و طبیعت دوستان، دوری از کوه برای مدت طولانی دشوار است، اما توجه داشته باشید که فعالیت های بدنی سنگین یا پیاده روی های طولانی می تواند آسیب جدی به بینی وارد کرده و تاثیر منفی در نتیجه جراحی ایجاد کند. به همین علت بهتر است، کوهنوردی بعد از عمل بینی را به حداقل سه هفته پس از جراحی (یا بیشترطبق نظر جراح خود) به تعویق بیاندازید. در پایان توصیه می شود برای دستیابی به نتیجه عمل مطلوب به بهترین جراح بینی در تهران مراجعه کرده و توصیه های بعد از عمل را جدی بگیرید.