رینوپلاستی چیست؟
بخش بالایی بینی از استخوان و بخش پایینی آن از غضروف تشکیل شده است. جراحی رینوپلاستی می تواند در استخوان،غضروف، پوست و یا هر سه تغییراتی ایجاد کند.
رینوپلاستی یا جراحی بینی نوعی عمل جراحی است که در آن فرم بینی تغییر می کند. هدف از انجام این جراحی می تواند تغییر ظاهر بینی و یا بهبود عمل تنفس و یا هر دو باشد.
خطرات عمل رینوپلاستی
راینوپلاستی نیز مانند عمل های جراحی دیگر خطراتی به همراه دارد. این خطرات عبارتند از:
- خونریزی
- عفونت
- واکنش نامطلوب به بیهوشی
سایر خطرات احتمالی مختص جراحی بینی عبارتند از:
- تنفس سخت از راه بینی
- بی حسی دائمی در داخل یا اطراف بینی
- احتمال ناهمواری بینی
- درد، تغییر رنگ پوست یا تورمی که ممکن است دائمی باشد
- جای زخم( اسکار)
- ایجاد سوراخ در سپتوم
- نیاز به جراحی دوباره
عفونت بعد از جراحی بینی
همانطور که به آن اشاره شد یکی از خطرات احتمالی جراحی بینی عفونت است. خطر عفونت عموما پس از هر جراحی وجود دارد و جراحی بینی نیز از این قاعده مستثنی نیست. در جراحی بینی برش های کوچکی در سطح پوست ایجاد می شود. از طرفی پوست به عنوان یک سد طبیعی در برابر باکتری های عامل عفونت عمل می کند و هنگامی که در سطح پوست برش ایجاد شود در حقیقت راه برای ورود باکتری های عامل عفونت باز است. درباره جراحی ترمیمی بینی بخوانید.
علائم عفونت بینی
احساس درد وتورم پس از جراحی بینی امری طبیعی است اما اگر این درد و تورم شدید شود ممکن است نشانه ی عفونت باشد؛ به ویژه اگر درد و تورم سبب قرمزی و داغی ناحیه ی جراحی شده و مایعی سبز و زرد از زخم خارج شود. به محض آنکه هر کدام از علائم عفونت را پس از جراحی مشاهده کردید می بایست به پزشک خود مراجعه کنید تا از پخش شدن عفونت در سایر قسمت های بدن جلوگیری شود.
علائم عفونت عبارتند از:
- تورم غیر طبیعی
- درد مداوم
- قرمزی که از بین نمی رود
- ترشح مایه ای سبز یا زرد رنگ از ناحیه ی زخم
- تب مداوم
- داغی پوست
- بوی بد زخم
- خونریزی بیش از حد بینی
علت عفونت بعد از رینوپلاستی
درک بیشتر علت عفونت و پیشرفت در تکنیک های جراحی به کاهش خطر عفونت پس از جراحی بینی کمک کرده است. حتی اگر پزشک شما نهایت دقت را در حین عمل داشته باشد نیز عفونت می تواند رخ دهد چرا که به مراقبت های بعد از عمل بینی بستگی دارد.
عفونت زمانی اتفاق می افتند که زخم یا پوست باز وجود داشته باشد و پوست آسیب دیده به باکتری ها اجازه ی ورود می دهد که همین امر سبب بروز عفونت می شود.
باکتری های عفونت زا می توانند در اثر عوامل زیر به زخم سرایت کنند:
- ورود باکتری از طریق هوا
- تمیز نشدن زخم
- تمیز نبودن دست ها به هنگام تعویض پانسمان
- مرطوب ماندن زخم ها
در شرایط نادر، در صورت عدم استریلیزاسیون مناسب در حین جراحی، باکتری ممکن است وارد زخم شود. حتی اگر پوست اطراف ناحیه ی جراحی تمیز نشود ممکن است باکتری های عفونت زا وارد شوند.
عفونت بخیه ها پس از عمل بینی
در این شرایط باید زخم بخیه ها را تمیز نگه دارید، محل زخم را با آب و صابون بشویید از یک سواپ پنبه ای مرطوب روی بخیه های خود استفاده کنید تا خون از بین برود.
عفونت سینوس ها پس ازعمل بینی
افرادی که جراحی بینی انجام می دهند بیش از حد معمول از سینوزیت حاد یا آلرژی رنج می برند زیرا جراحی بینی بر روی استخوان اسکلت بینی تاثیر می گذارد و همچنین آلرژی و سینوزیت تحت تاثیر مخاط بینی و روزنه های سینوس قرار می گیرد. به همین دلیل جراحی بینی باعث تشدید عفونت سینوسی یا آلرژی می شود. درباره جراحی آندوسکوپی سینوس در مقاله دیگری بخوانید.
به حداقل رساندن خطرات ناشی از عفونت
جراحان و تیم های معتبر اقدامات احتیاطی و مراقبت زیادی را برای استریل نگه داشتن محیط در حین عمل انجام می دهند. در برخی موارد عفونت در حقیقت ناشی از کم کاری بیماران در مراقبت های بعد از عمل است.بنابراین بیمار می بایست بعد از عمل مراقب بخیه های خود باشد.
عواملی که می تواند خطرات عفونت را پس از جراحی بینی کاهش دهند عبارتند از:
- مراجعه به پزشک خود را ادامه دهید
- دستورالعمل های پس از جراحی را رعایت کنید
- زخم خود را خشک و تمیز نگه دارید
- پانسمان را در زمان های تعیین شده تعویض کنید
- قبل از پانسمان زخم خود را کاملا خشک کنید
- خوب استراحت کنید تا سیستم ایمنی بدنتان قوی شود
- به محض آنکه یکی از علائم عفونت را مشاهده کردید با پزشک خود درمیان بگذارید
درمان عفونت
احتمالا در صورتی که عفونت پس از جراحی بینی تشخیص داده شود،آنتی بوتیک خوراکی تجویز شود. اما در صورتی که شدت عفونت زیاد باشد ،به درمان عمیق تری نیاز است که منجر به تخلیه ی زخم می شود. در صورت بروز عفونت شدید، بیمار می بایست در بیمارستان بستری شود تا بتواند آنتی بیوتیک های داخل وریدی دریافت کند. البته به یاد داشته باشید که عفونت بعد از جراحی پلاستیک نادر است.