شکستگی بینی یکی از رایج ترین شکستگی های صورت است که واسطه برجسته و آسیب پذیر بودن بینی اتفاق می افتد. آسیب دیدگی بینی اغلب علائم بسیاری مانند درد، تورم، کبودی و خونریزی را ایجاد می کند. آسیب های بینی گاهی ممکن است جدی بوده و باعث تغییر فرم ظاهری بینی شود. ما در این مقاله قصد داریم شما را با علل، علائم و درمان شکستگی بینی آشنا کنیم، لذا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
علائم و نشانه های شکستگی بینی
از مهمترین علائم شکستگی بینی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد یا حساسیت، به خصوص هنگام لمس بینی
- تورم بینی و نواحی اطراف آن
- خونریزی از بینی
- کبودی اطراف بینی یا چشم
- بینی کج یا بد شکل
- مشکل در تنفس از طریق بینی
- ترشح مخاط از بینی
- احساس می کنید که یک یا هر دو مجرای بینی شخص مسدود شده است.
دلایل شکستگی بینی چیست؟
علل شایع شکستگی بینی عبارتند از:
- آسیب ناشی از ورزش هایی مانند فوتبال، هاکی و والیبال
- درگیری های فیزیکی
- تصادفات وسایل نقلیه موتوری
- سقوط
- شکستگی بینی حتی می تواند در اثر راه رفتن و برخورد با یک جسم ثابت مانند در یا دیوار، یا بازی های خشن مثل کُشتی ایجاد شود.
بیشتر بخوانید: پولیپ بینی
روند تشخیص شکستگی بینی
پزشک ممکن است به آرامی قسمت خارجی بینی و نواحی اطراف آن را فشار دهد. همچنین ممکن است با نگاه کردن به داخل مجرای بینی، انسداد و علائم بیشتر شکستگی استخوان را بررسی کند. پزشک می تواند با استفاده از داروهای بیهوشی – اسپری بینی یا تزریقات موضعی – به راحت شدن بیمار جهت معاینه کمک کند.
تصویربرداری رادیولوژی (اشعه ایکس) و سایر روش های تصویربرداری معمولاً غیر ضروری هستند. با این حال، اگر شدت جراحات، معاینه فیزیکی کامل را غیرممکن کند یا اگر پزشک مشکوک باشد که بیمار ممکن است صدمات دیگری دیده باشد، احتمالا بایستی بیمار سیتی اسکن شود.
روش های درمان شکستگی بینی
اگر بیمار شکستگی جزئی دارد که باعث کج شدن یا بدشکل شدن بینی وی نشده است، ممکن است نیازی به درمان جدی توسط پزشک نداشته باشید، در چنین شرایطی پزشک بیمار را به انجام درمان های خانگی مثل قرار دادن کمپرس سرد و یا مصرف داروهای مسکن دعوت می کند.
+ جا انداختن بینی شکسته
در شرایط جدی تر پزشک ممکن است بتواند بینی شکسته ی بیمار را در مطب و بصورت سرپایی جا بیندازد اما در صورت وخامت شرایط بایستی بیمار تحت عمل جراحی قرار بگیرد. اگر شکستگی، استخوانها و غضروف های بینی را جابجا کرده باشد، پزشک ممکن است بتواند به صورت سرپایی آنها را جا بیندازد. این کار باید ظرف 14 روز و یا زود تر از زمان وقوع شکستگی انجام شود.
در طول انجام این روش، پزشک اقدامات زیر را انجام می دهد:
- داروی تزریقی یا اسپری بینی برای کاهش ناراحتی احتمالی تجویز می کند.
- سوراخ های بینی بیمار را با اسپکولوم بینی باز می کند.
- از ابزارهای ویژه ای برای کمک به ترمیم کردن استخوان های شکسته و غضروف استفاده می کند.
پزشک همچنین با استفاده از پانسمان در قسمت بیرونی، بینی بیمار را با آتل می بندد. گاهی اوقات آتل داخلی نیز برای مدت کوتاهی لازم است. پانسمان ها معمولاً باید یک هفته در بینی باقی بماند. همچنین برای جلوگیری از عفونت با باکتری هایی که معمولاً در بینی وجود دارد، نسخه ای برای مصرف آنتی بیوتیک به بیمار داده می شود.
+ عمل جراحی شکستگی بینی
در صورت ایجاد وقفه های متعدد یا بیش از 14 روز که به درمان شکستگی بینی اقدام نشده است، احتمالا بیمار نمی تواند توسط پزشک و بصورت سرپایی درمان شود، در چنین مواردی، جراحی برای درمان و ترمیم مجدد استخوان ها، اصلاح قوز بینی ایجاد شده و تغییر شکل بینی احتمالا ضروری خواهد بود.
اگر شکستگی به تیغه بینی بیمار آسیب رسانده و باعث انسداد یا مشکل در تنفس وی شده باشد، انجام جراحی برای ترمیم شکستگی به بیمار توصیه شده و معمولا به صورت عمل بینی سرپایی انجام می شود.
بیشتر بخوانید: عمل همزمان شکستگی بینی و زیبایی بینی
+ درمان خانگی شکستگی بینی
اگر فکر می کنید ممکن است دچار شکستگی بینی شده باشید، قبل از مراجعه به پزشک، این اقدامات را برای کاهش درد و تورم انجام دهید:
- هنگامی که برای اولین بار شکستگی رخ می دهد، سعی کنید از طریق دهان نفس بکشید و به جلو خم شوید تا میزان خونی که به گلو می ریزد، کاهش یابد.
- از کمپرس یخ استفاده کنید، بلافاصله پس از آسیب، کمپرس یخ یا کمپرس سرد را حداقل چهار بار در روز برای 24 تا 48 ساعت اول استفاده کنید تا تورم ناشی از شکستگی کاهش یابد.
- یخ یا کمپرس سرد را هر بار 10 تا 15 دقیقه روی بینی نگه دارید. برای جلوگیری از سرمازدگی، یخ را در یک پارچه بپیچید، سعی کنید فشار زیادی به بینی خود وارد نکنید، چرا که می تواند باعث درد اضافی یا آسیب به بینی شود.
- برای تسکین درد، در صورت لزوم از مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن، ایبوپروفن، ادویل و یا سایر مسکن ها مثل ناپروکسن استفاده کنید. درمورد پیوند غضروف در جراحی بینی بیشتر بخوانید.
- سر خود را بالا بگیرید، به خصوص هنگام خواب تا تورم بینی بدتر نشود.
- فعالیت های خود را محدود کنید. در دو هفته اول پس از درمان، هیچ ورزشی انجام ندهید. حداقل تا شش هفته پس از آسیب از انجام ورزش های رزمی خودداری کنید.
در هنگام ورزش کردن لازم است تا از بینی خود مراقبت نمایید تا دچار شکستگی نشود. برخی از این مراقبت های شکستگی بینی را از زبان دکتر شاهرخ خوش سیرت متخصص جراحی گوش و حلق و بینی و فلوشیپ جراحی پلاستیک بینی ، سینوس و صورت خواهید شنید. 👈
در هنگام انجام هر ورزشی مراقب بینی خودتان باشید | دکتر شاهرخ خوش سیرت
چه زمانی برای شکستگی بینی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم ناشی از شکستگی بینی برای بیمار با درمان های خانگی و انجام اقدامات خود مراقبتی بهبود نیابد، بایستی بیمار به پزشک مراجعه کند. به عبارت دیگر در صورت تداوم علائم و نشانهها قبل از مراجعه به پزشک، بیش از سه تا پنج روز صبر نکنید. و در طول این دوره انتظار، اگر علائم زیر را مشاهده کردید فورا به پزشک مراجعه کنید.
- درد یا تورم محل شکستگی به تدریج بهبود نیابد.
- بعد از کاهش تورم بینی، شکل ظاهری بینی دفرمه یا کج به نظر می رسد.
- پس از فروکش کردن تورم، بیمار نمی تواند به راحتی از طریق بینی تنفس کند.
- بیمار به صورت مکرر پس از شکستگی خون دماغ می شود.
- بیمار تب دارد.
- آسیب به سر یا گردن، که با سردرد شدید، گردن درد، استفراغ یا از دست دادن هوشیاری مشخص شود.
- خونریزی که نمی توانید متوقف کنید
- مایع شفاف و آبکی از بینی شما خارج می شود
روش های پیشگیری از شکستگی بینی
با رعایت نکات زیر می توانید از شکستگی بینی جلوگیری کنید:
- هنگام سفر با وسیله نقلیه، کمربند ایمنی خود را ببندید و کودکان را در صندلی های مناسب کودک نگه دارید.
- زمانی که بازی هاکی، فوتبال یا سایر ورزش ها از تجهیزات ایمنی توصیه شده مانند کلاه ایمنی با ماسک صورت استفاده کنید.
- هنگام دوچرخه سواری یا موتور سواری از کلاه ایمنی استفاده کنید.
و در نهایت…
شکستگی بینی یکی از شایع ترین شکستگی های صورت که اغلب با درد، خونریزی، تورم و کبودی همراه است. درمان مناسب با توجه به شدت ضربه و میزان شکستگی متفاوت است. اگرچه همه شکستگی ها نیز به جراحی ندارند، اما در صورت وارد شدن ضربه یا هر نوع آسیب هرچه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید. در پایان توصیه می شود برای جلوگیری از آسیب های جدی و درمان به موقع شکستگی بینی به دکتر خوش سیرت؛ بهترین جراح بینی در تهران مراجعه نمایید.