اکثر ما با جراحی زیبایی بینی آشنایی داریم اما اطلاعاتمان راجع به جراحیهای بینی که به منظور بهبود عملکرد تنفسی انجام میشود اندک است. جراحیهای بینی درمانی با ترمیم مشکلات آناتومی بینی هرگونه انسداد بینی و یا سایر مواردی که منجر به ایجاد مشکلات تنفسی شده است را رفع مینماید. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی علل و انواع جراحی درمانی بینی بپردازیم، لذا تا انتها همراه ما باشید.
منظور از جراحی درمانی بینی چیست؟
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد، عمل درمانی بینی با هدف بهبود عملکرد بینی یا رفع بیماری های مرتبط با بینی است. اکثر مشکلات عملکردی مانند گرفتگی بینی و مشکلات تنفسی بدون نیاز به جراحی قابل درمان هستند. اما در برخی موارد درمان های غیر جراحی موثر نبوده و رفع مشکلات تنفسی باید عمل جراحی انجام شود.
بیشتر تغییراتی برای رفع مشکلات عملکردی بینی در یک سوم پایین و یک سوم میانی بینی انجام میشود. ممکن است در طی جراحیهای درمانی بینی تغییراتی در ظاهر بینی نیز انجام شود اما هدف نهایی در این جراحیها بهبود عملکرد تنفسی بینی و رفع مشکلات تنفسی است.
اهداف جراحی درمانی بینی
از مهمترین اهداف عمل های درمانی بینی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برطرف کردن هرگونه انسداد در بینی: احتقان و گرفتگی که با درمان های دارویی بهبود نیابد، نیاز به جراحی دارد.
- درمان انحراف تیغه بینی: انحراف تیغه بینی یا سپتوم ممکن است باعث مشکلات تنفسی شود.
- ضربه یا تروما: اصلاح آسیبهایی که به دلیل ترومای ناشی از حوادث و یا هرگونه ضربه به بینی وارد شده است.
- درمان خر و پف: خر و پف دلایل زیادی دارد اما یکی از مهمترین دلایل آن ریزش دریچهی بینی و انحراف شدید در تیغهی بینی است.
- درمان اختلالات مادرزادی در عملکرد یا ظاهر بینی
- رفع مشکلات ناشی از تغییر شکل و یا عملکردی که به واسطه عفونت ایجاد شده است.
- برطرف کردن مشکلات مربوط به باریک بودن و یا تنگی حفرههای بینی
- ریزش دریچهی بینی: بافت های نرم اطراف حفره های بینی ممکن است با افزایش سن و ضربه های ناگهانی شل شده و منجر به ایجاد مشکلات تنفسی شود. این مشکلات با استفاده از گرافتها و پروتزها قابل درمان است.
انواع جراحی های درمانی بینی
عمل های درمانی بینی باتوجه به مشکل بیمار و هدف درمان، انواع مختلفی دارد که مهمترین آن عبارتند از:
1- سیتوپلاستی یا ترمیم تیغه بینی
برطرف کردن هرگونه انحراف در تیغه میانی بینی که منجر به اختلال در تنفس میشود.
2- ترمیم دریچههای بینی
این جراحی شامل ترمیم غضروفهای داخلی رفع مشکلات تنفسی می شود.
3- درمان پولیپ بینی
پولیپها تودههای نرم، بدون درد و غیرسرطانی هستند که داخل بینی و یا روی سینوسها را میپوشانند و منجر به مشکلات تنفسی میشود. پولیپ معمولاً در افراد مبتلا به بیماری آسم، آلرژی و پس از عفونت و یا التهابهای مکرر در مجرای بینی ممکن است ایجاد شود، در صورتی که پولیپ بزرگ باشد و به درمانهای دارویی پاسخ ندهد بهترین روش درمان پولیپ بینی، جراحی و خارج کردن آن میباشد.
4- درمان شکستگی بینی
شکستگی استخوان بینی و ضربه هایی که به بینی وارد میشود ممکن است هم به بافت نرم بینی و هم به ساختار غضروفی و استخوانی بینی آسیب وارد نماید. این آسیبها میتواند موجب بروز مشکلات تنفسی شود که به مرور زمان بدتر میشود و اگر به موقع تحت جراحی و ترمیم قرار نگیرد منجر به آسیبهای عمده خواهد شد. به طورکلی، هدف از این جراحی ترمیم استخوان های آسیب دیده است.
روش انجام جراحی بینی درمانی
این جراحی ممکن است تحت بیهوشی عمومی و یا بیحسی موضعی انجام شود. پس از بیهوشی با توجه به هدف جراحی، ممکن است پزشک برشهایی در غضروف و استخوان زیرین بینی ایجاد نماید، درصورتی که این برشها در داخل حفرههای بینی انجام شود و هیچ برشی در خارج بینی انجام نشود به این جراحی، روش بسته میگویند. اما در برخی موارد که مشکلات بینی شدید باشد جراح جهت دستیابی به ساختار داخلی بینی مجبور است یک برش کوچک در پایه بینی ایجاد نماید، این روش جراحی باز نامیده می شود.
پس از اینکه مشکلات مربوط به عملکرد بینی تحت درمان قرار گرفت بخیههایی در داخل و یا خارج بینی اعمال میشود. ممکن است جهت حفظ ساختار بینی پس از جراحی و جلوگیری از خونریزی داخلی تامپونهایی داخل بینی گذاشته شود. در نهایت یک آتل پلاستیکی و یا آهنی روی بینی قرار داده میشود تا از هرگونه ضربهای محافظت شود. پس از 5 الی 7 روز آتل بینی برداشته میشود و در صورتی که جراحی به روش باز باشد بخیههای روی پوست بینی خارج خواهند شد.
مراقبتهای پس از جراحی درمانی بینی
اگرچه انتخاب متخصص خوب بینی از عوارض و مشکلات جراحی می کاهد، اما رعایت مراقبت های بعد از عمل بینی نیز حائز اهمیت است. رعایت برخی نکات پس از عمل بینی نه تنها به کاهش عوارض عمل بینی کمک می کند، بلکه روند بهبودی را تسریع می بخشد. مهمترین مراقبت های بعد از جراحی بینی با هدف رفع مشکلات عملکردی عبارتند از:
- به مدت یک هفته بهتر است در منزل استراحت نمائید.
- در صرت بروز التهاب و کبودی میتوانید از کیسههای آب سرد استفاده نمائید.
- تا زمان بهبود رژیم غذایی نرم و مایع داشته باشید.
- در هنگام خوابیدن سر خود را مقداری بالاتر قرار دهید.
- از هرگونه لمس، فشار و یا ضربه به بینی خودداری نمائید.
هزینه جراحی بینی درمانی
به طور کلی، هزینه عمل بینی چه درمانی یا زیبایی به عوامل متعددی بستگی دارد که مهمترین آن ها عبارتند از:
- نوع عمل جراحی
- روش جراحی
- دستمزد جراح
- محل جراحی
- هزینه جانبی (شامل آزمایشات قبل از عمل، هزینه داروها و مراجعات پس از جراحی)
- نوع بیمه درمانی تحت پوشش
لازم به ذکر است که گاهی بیمار علاوه بر رفع مشکلات عملکردی و جراحی درمانی بینی، قصد عمل زیبایی بین را دارد. در چنین شرایطی هزینه نهایی به مراتب بالاتر از عمل های درمانی خواهد بود.
آیا بیمه شامل عمل درمانی بینی می شود؟
به طورکلی، شرکت های بیمه تنها بخشی از هزینه های جراحی را که با هدف درمان انجام می شود، پرداخت می کنند. اکثر افرادی که جهت جراحی درمانی بینی اقدام می نمایند به صورت همزمان جراحی زیبایی بینی را نیز انجام میدهند. در صورتی که هزینههای جراحی برای شما مهم است باید این نکته را بدانید که بیمههای درمانی فقط هزینه جراحی درمان بینی را پرداخت مینمایند و درصورتی که قصد انجام جراحی زیباییی بینی را نیز دارید بیمه هیچ گونه هزینهای به شما پرداخت نخواهد کرد.
عوارض عمل درمانی بینی
به طورکلی، جراحی بینی با هدف زیبایی و درمانی ایمن است و عوارض جدی به همراه ندارد. اما در برخی موارد به دلیل نداشتن تجربه کافی پزشک و عدم رعایت مراقبت های بعد از عمل بینی ممکن است عوارضی به وجود آید. عوارض و مشکلاتی که پس از جراحی بینی درمانی ممکن است ایجاد شود:
- عوارض بیهوشی
- خون دماغ و خونریزی از بینی
- ایجاد حفره در دیوارهی داخلی بینی
- ظاهر نامناسب بینی
- عفونت
- عدم درمان مشکلات تنفسی و عملکردی بینی
و در نهایت…
هرگونه جراحی که به منظور بهبود تنفس و عملکرد بینی انجام شودرا جراحی درمانی بینی می گویند. اصلیترین هدف جراحی درمانی بینی بهبود رفع مشکلات عملکردی و تنفسی است که معمولا در اثر سانحه، بیماری یا مشکلات مادرزادی ایجاد می شود. بیماری هایی مانند پولیپ بینی، انحراف تیغه بینی، سینوزیت، بزرگی شاخک های بینی و شکستگی استخوان اغلب با جراحی درمان می شوند. البته لازم به ذکر است که اغلب این مشکلات با دارو قابل درمان هستند، اما در برخی موارد درمان های غیر جراحی موثر نبوده و نیاز به جراحی است. در پایان توصیه می شود برای عمل جراحی درمانی به بهترین متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه نمایید.