بارها شده است که بیمار از جراحی بینی خود راضی نیست و یا به دلایل مختلف مانند عدم تخصص پزشک، عدم رعایت مراقبت های بعد از عمل بینی و آسیب به بینی، جراحی اولیه ی بینی نتیجه خوبی نداشته است. بیمار در این شرایط برای برطرف کردن ایرادات جراحی نخست، به سراغ جراحی ثانویه یا جراحی ترمیمی بینی میرود. در این مقاله به بررسی و پاسخ به پرسش های نظیر جراحی ترمیمی بینی چیست؟ به چه علت انجام میشود؟ در چه صورتی باید جراحی ترمیمی بینی را انجام داد؟ خواهیم پرداخت.
جراحی بینی چه زمانی پیشنهاد میشود؟
جراحی بینی از جراحی های زیبایی صورت است که انگیزه ی انجام آن در هر فرد متفاوت است. برخی به علت تغییرات ظاهری این کار را انجام میدهند و برخی جراحی بینی درمانی را انتخاب می کنند. جراحی بینی به دو روش باز و بسته بر روی انواع بینی (استخوانی و گوشتی) انجام میشود. از جراحی بینی برای رفع پولیپ، انحراف بینی و … یا رسیدن به زیبایی بیشتر استفاده میشود.
جراحی ترمیمی بینی
در صورتی که جراحی بینی به خوبی پیش نرود، بیمار مجبور به انجام عمل دوباره خواهد شد و به این جراحی، جراحی ثانویه بینی یا جراحی بینی ترمیمی و یا حتی جراحی بینی اصطلاحی گویند ترمیمی گفته میشود. این جراحی برای پزشک به شدت چالش برانگیز و سختتر از جراحی اولیه است و احتیاج به تخصص و مهارت بالا دارد. در این عمل، جراح باید تغییرات را روی بیماری انجام بدهد که قبلا یکبار زیر تیغ جراحی بوده است و بینی او الان با مشکلات جدیدی مواجه است و از پیش حساس تر است.
چه زمانی نیاز به جراحی بینی ثانویه یا ترمیمی است؟
چندین عامل میتواند نیاز به جراحی بینی ثانویه یا جراحی ترمیمی بینی را ایجاد کند. برخی از عوامل شامل موارد زیر میباشند:
+ نتایج نامطلوب جراحی بینی اولیه
در بعضی موارد، نتایج جراحی بینی اولیه ممکن است با انتظارات شما یا نتیجههای مورد انتظار همخوانی نداشته باشد. ممکن است شکل بینی تغییر نکند، انحرافها باقی بمانند یا احساس راحتی در تنفس وجود نداشته باشد. در این صورت، جراحی بینی ثانویه میتواند برای ترمیم و بهبود نتایج قبلی انجام شود.
+ مشکلات تنفسی
برخی افراد ممکن است بعد از جراحی بینی اولیه با مشکلات تنفسی روبرو شوند. مانند انحراف غضروف بینی، تنگی مجرای هوایی، انسداد بینی و آرنج بینی. جراحی بینی ثانویه میتواند بهبود تنفس و رفع این مشکلات را به همراه داشته باشد.
+ آسیبها و صدمات
در برخی موارد، افراد ممکن است در اثر ضربه، حادثه یا جراحیهای دیگر آسیبهایی به بینی خود ببینند. این آسیبها ممکن است شکل بینی را تغییر دهند، باعث انسداد بینی شوند یا به بافتهای بینی آسیب برسانند. جراحی ترمیمی بینی در این موارد میتواند برای ترمیم و بهبود آسیبها انجام شود.
+ تغییرات طبیعی
در برخی موارد، شکل بینی و ترکیب آن در طول زمان تغییر میکند. عوامل مانند پیری، تغییرات وزنی، تغییرات هورمونی و سایر عوامل طبیعی ممکن است باعث تغییراتی در ظاهر بینی شوند. در این موارد، جراحی بینی ثانویه میتواند برای بهبود شکل بینی و تناسب آن با چهره انجام شود.
دلایل انجام جراحی ترمیمی بینی
چرا بیماران به انجام عمل ثانویه رو میآورند؟ بروز مشکلات سلامتی بعد از انجام جراحی اولیه یا حتی صرفا فقط راضی نبودن از ظاهر بینی از دلایل کلی این جراحی است اما اگر بخواهیم از این دلایل به صورت جزئی نام ببریم و از آنها صحبت کنیم؛ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باقی ماندن قوز روی بینی که با انجام جراحی اولیه از بین نرفته است.
- آسیب هایی که ممکن است پس از انجام عمل نخستین بر اساس سوانح مختلف، به وجود آمده باشند.
- عدم تناسب در ظاهر بینی
- کوچک یا بزرگ بودن بیش از حد بینی
- انجام عمل توسط فردی غیر متخصص و به صورت غیر اصولی
- مشکلات تنفسی
- انحراف بینی
- باقی ماندن جای زخم و بخیه
مزایای جراحی ترمیمی بینی
جراحی ترمیمی بینی فرصت دوباره ای به بیمار میهد که اگر جراحی اولیه مطابق انتظارات او پیش نرفت؛ راهی برای جبران و برطرف کردن ایرادات جراحی نخستین داشته باشند. این جراحی، ایراداتی که قبلتر به آنها اشاره کردیم را برطرف خواهد کرد.
بهترین زمان برای جراحی بینی ترمیمی
بهترین زمان برای انجام عمل ترمیمی، حداقل یکسال پس از انجام عمل نخستین است. باید صبر کنید تا کاملا ورم های بینی از بین بروند و کمی به بینی زمان بدهید. اگر بعد از گذشت یکسال بینی مشکلات قبل را داشت، در آن زمان میتوانید برای انجام عمل بینی ثانویه اقدام کنید.
بعضی بیماران با عجله و نگرانی بسیار، بلافاصله بعد از جراحی اول به جراح اصرار میکنند تا دوباره عمل جراحی را انجام دهد. باید بدانید که حداقل یکسال زمان نیاز است تا پوست و بینی بعد از عمل اول، با یکدیگر پیوند بخورند و ظاهر نهایی بینی بعد از عمل اول مشخص شود.
جراحی ترمیمی بینی چگونه انجام می شود؟
این جراحی نیز مانند سایر عمل هایی که بر روی بینی انجام میشود، در دو نوع جراحی بینی باز و جراحی بینی بسته صورت میگیرد. هر کدام از این روش ها معایب و مزایای خود را دارند که جراح با بررسی شرایط بیمار یکی از این دو را برای انجام جراحی ترمیمی بینی انتخاب میکند.
جراحی بینی به روش بسته
در روش بسته، برش ها در داخل حفره های بینی ایجاد میشود و از مزایای این روش میتوان به همین پنهان بودن زخم و بخیه ها اشاره کرد، اما از طرفی در جراحی بینی به صورت باز، دسترسی کامل به ساختار بینی وجود ندارد. اگر جراح قصد تغییرات جزئی را داشته باشد این روش را انتخاب میکند.
جراحی بینی به روش باز
در جراحی به روش باز، به علت اینکه پوست بینی به صورت کامل از آن جدا میشود، ساختار بینی کاملا قابل مشاهده است. جراح در این روش میتواند ایرادات بینی را به صورت دقیق برطرف کند؛ زیرا دید بهتری به همه ی آنها نسبت به روش بسته خواهد داشت.
جراحی ترمیمی بینی چقدر طول میکشد؟
انجام این جراحی به علت پیچیدگی بیشتری که نسبت به جراحی اولیه زیبایی بینی دارد، دقت و زمان بیشتری نیز احتیاج دارد و طبیعی است که بیشتر از آن نیز زمان ببرد. مدت زمان انجام این جراحی حدودا بین 3 تا 4 ساعت است و تحت بیهوشی عمومی صورت میگیرد.
↫ فیلم عمل بینی ترمیمی توسط دکتر شاهرخ خوش سیرت:
جراحی ترمیمی بینی
✍️ بیشتر بخوانید: جراحی بینی گوشتی
قبل از انجام جراحی بینی ترمیمی به چه نکاتی باید توجه کرد؟
قبل از اینکه جراحی بینی ثانویه را انجام دهید لازم است که نکات زیر را در نظر بگیرید:
- اگر از پزشک جراحی اول بینی خود راضی نبودید و قصد عمل نزد پزشک دیگری را دارید، تمامی مدارک مرتبط با عمل اول را در اختیار او بگذارید.
- در انتخاب پزشک دقت فراوان به خرج بدهید؛ تا دوباره به مشکلاتی که پس عمل اول با آنها روبه رو شدید، درگیر نشوید.
- در این جراحی نیز باید ناشتا باشید و از 8 ساعت قبل از عمل چیزی میل نکنید.
- از دو هفته قبل از عمل از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی پرهیز کنید.
- از مصرف داروهای رقیق کننده ی خون، مانند آسپرین یا مسکن ها پرهیز کنید.
- در صورت ابتلا به بیماری خاص حتما جراح خود را از آن مطلع سازید.
- در روز جراحی، شخصی را به عنوان همراه با خود ببرید.
دوره نقاهت عمل ترمیمی بینی
دوره بهبودی جراحی بینی ترمیمی هم ، با برخی از عارضه هایی همراه است که کاملا طبیعی هستند وپس از مدتی از بین میروند. مراقبت های لازم را انجام دهید و در این دوره به توصیه های جراح خود گوش دهید. برخی از عوارضی در دوره ی بهبودی با آنها مواجه خواهید شد؛ عبارت اند از:
- کبودی در ناحیه زیر چشم
- ورم بینی و کل صورت
- احساس درد و سوزش در ناحیه گلو
- احساس حالت تهوع
- آّریزش بینی و خونآبه
- از بین رفتن احساس بویایی
- جای زخم مشخص
نکات مراقبتی بعد از جراحی ترمیمی بینی
بدون شک انتخاب بهترین جراح بینی و رعایت مراقبت های بعد از عمل بینی از مهمترین و تاثیرگذارترین عوامل در نتیجه جراحی رینوپلاستی است. تفاوتی ندارد شما برای اولین یا دومین بار عمل بینی انجام می دهید، در هر صورت نکاتی کلیدی وجود دارد که باید رعایت شود. مهمترین نکاتی که بعد از جراخی ترمیمی بینی باید به آن توجه شود, عبارتند از:
- در هفته اول استراحت کامل داشته و از بازگشت به محل کار خود اجتناب کنید.
- از انجام فعالیت های سنگین مانند ورزش بعد از جراحی بینی خودداری کنید.
- تا قبل از برداشتن گچ بینی یا اسپلیت بینی از خیس شدن و شستن صورت بپرهیزید.
- برای جلوگیری از یبوست از غذاهای پرفیبر مانند میوه ها و سبزیجات استفاده کنید. یبوست می تواند باعث ایجاد فشار در ناحیه جراحی شود.
از فین کردن یا باد کردن بینی خود و همچنین حالات شدید چهره مانند لبخند زدن یا خنده خودداری کنید. - به هنگام مسواک کردن دندان ها از وارد کردن فشار به لب بالایی اجتناب کنید.
- از آسیب به ضربه جلوگیری کنید.
در نهایت توجه داشته باشید که…
اگر جراحی بینی نخست شما با مشکل مواجه شد، نگران و مضطرب نشوید. شما میتوانید با مراجعه به بهترین جراح بینی در تهران، جراحی بینی ترمیم را انجام دهید. اما فراموش نکنید که واقع بین باشید و از انجام جراحی های زیبایی بینی، توقع های غیر طبیعی نداشته باشید. بهتر است بدانید که انجام مکرر عمل بینی میسر نبوده و بیمار ممکن است دچار مشکلات تنفسی شود. در پایان توصیه می شود در انتخاب جراح دقت لازم را داشته و مراقبت های بعد از عمل را جدی بگیرید.