جراحی آندوسکوپی بینی یکی از روش های موثر برای تشخیص، درمان و ارزیابی بیماری های مرتبط با سینوس و بینی به شمار می رود. به لطف پیشرفت های تکنولوژیکی با استفاده از آندوسکوپ، دیگر نیازی به برش نیست و کل عمل جراحی از طریق بینی انجام می شود. یکی از شایع ترین روش های متداول برای درمان بیماری های سینوس، عمل آندوسکوپی سینوس است. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی مزایا، معایب و هزینه جراحی آندوسکوپی سینوس بپردازیم، لذا تا انتها همراه ما باشید.
تاثیر سینوزیت بر جراحی آندروسکوپی
پیش از بررسی جراحی آندوسکوپی بینی، بهتر است با بیماری سینوزیت آشنا شوید. به طورکلی، سینوسهای شما فضاهای پر از هوا در جلوی جمجمه، بین چشمها و قسمت بالای فک فوقانی هستند که به داخل بینی شما متصل هستند. سینوزیت عفونت غشای مخاطی است که سینوس های شما را می پوشاند و باعث درد، انسداد بینی، کاهش حس بویایی و ترشح مخاط در پشت بینی یا گلو می شود.
غشای مخاطی که سینوس ها را می پوشاند، مخاط تولید می کند که به تمیز، گرم و مرطوب نگه داشتن راه هوایی کمک می کند. اگر دهانه بین سینوس و داخل بینی مسدود شود، مخاط به دام می افتد و می تواند عفونی شود. این عارضه می تواند باعث التهاب غشای مخاطی و تورم آن و ایجاد چین های اضافی در بینی و سینوس ها شود. اگرچه درمان های دارویی به کاهش التهاب کمک می کند، اما گاهی برای تشخیص دقیق و یا درمان از جراحی آندوسکوپی بینی کمک گرفته می شود.
جراحی آندوسکوپی سینوس چیست؟
در طول آندوسکوپی بینی و سینوس، پزشک یک آندوسکوپ (لوله نازک و انعطاف پذیر با نور و دوربین) را در بینی شما قرار می دهد. این کار به پزشک دید واضح و عمیقی از سینوس ها و مجرای بینی شما می دهد. آندوسکوپی بینی و سینوس به تشخیص و درمان طیف وسیعی از بیماری ها کمک می کند. همچنین ممکن است هنگام بیوپسی از ضایعات یا توده ها لازم باشد.
اهداف جراحی آندوسکوپی سینوس
این روش برای بهبود ترشحات سینوس ها و همچنین بهبود تنفس از طریق بینی طراحی شده است. اهداف جراحی آندوسکوپی سینوس عبارتند از:
- کاهش تعداد و شدت عفونت های سینوسی
- بهبود علائم مرتبط با سینوزیت
- بهبود تنفس از طریق بینی
- بهبود حس بویایی
جراحی آندوسکوپی سینوس چه زمانی انجام می شود؟
جراحی آندوسکوپی سینوس روشی است که برای رفع انسداد سینوس ها استفاده می شود. این انسدادها عبارتست از احساس درد، آبریزش، عفونت های مکرر، اختلال در تنفس یا از دست دادن بویایی. به طور کلی، جراحی سینوس برای علائم زیر استفاده می شود:
- سینوزیت مزمن که با دارو درمان نمی شود
- پولیپ بینی
- برای برداشتن تومورها
- درمان نشت مایع مغزی نخاعی
- کاهش فشار روی عصب بینایی
- کنترل خونریزی بینی
- گرفتگی و انسداد بینی
- عفونت های مکرر یا مزمن سینوسی
مزایای انجام جراحی آندوسوپی سینوس
این روش جراحی مزایای متعددی دارد که مهمترین آن ها عبارتند از:
- برشی در این عمل جراحی ایجاد نمی شود.
- میزان تورم و کبودی بسیار کمتر از عمل جراحی های باز است.
- میزان خونریزی بعد از عمل آندوسکوپی بینی بسیار کم است.
- بیمار درد مختصری را احساس می کند که با مسکن برطرف می شود.
- زخم یا اسکاری بعد از عمل بینی برجای نمی ماند.
- طول دوره نقاهت و بازگشت به فعالیت های روزمره بسیار کوتاه است.
جراحی آندوسکوپی سینوس برای چه کسانی مناسب است؟
به طورکلی، این جراحی برای افراد با شرایط زیر توصیه می شود:
- افرادی که مشکلات مرتبط با بینی و سینوس آن ها مانند سینوزیت با سایر روش های درمانی بهبود نیافته است. به همین علت پزشک عمل آندوسکوپی را توصیه می کند.
- بیمارانی که به دلیل تنگ یا مسدد شدن مجرای عبور مخاط و مایعات آن، دچار عفونت های شدید شده اند. این افراد اکثر کاندید مناسب آندوسکوپی درمانی هستند.
- آندوسکوپی بینی اغلب برای افرادی که دارای مشکل التهاب یا تورم در داخل سینوس (غشای مخاطی) هستند، مناسب است. معمولا در حین عمل حفره خروجی سینوس بزرگ تر خواهد شد.
- عمل آندوسکوپی اغلب برای رفع اختلالات تنفسی به دلیل مشکلات موجود در بینی و ساختار سینوس ها موثر واقع می شود.
جراحی آندوسکوپی سینوس به چه افرادی توصیه نمی شود؟
معمولاً هیچ گونه منع مصرفی برای آندوسکوپی بینی وجود ندارد، با این حال ممکن است انجام این عمل به بعضی افراد توصیه نشود. به عنوان مثال، برخی از بیماران در معرض خطر عمل قرار دارند، مانند بیماران مبتلا به اختلال خونریزی یا کسانی که از داروهای ضد انعقاد استفاده می کنند. علاوه بر این، بیماران قلبی عروقی پس از عمل در معرض خطر خونریزی شدید خواهند بود. به همین منظور توصیه می شود در صورت ابتلا به هر یک از این بیماری ها قبل از عمل به پزشک خود اطلاع دهید.
آمادگی قبل از جراحی آندروسکپی سینوس
از آنجایی که از بیهوشی عمومی استفاده می شود، به شما توصیه داده می شود که بعد از نیمه شب قبل از انجام عمل، چیزی نخورید و ننوشید. تیم جراحی شما را از هرگونه آمادگی دیگر برای جراحی مطلع خواهند کرد.
مراحل جراحی آندوسکوپی سینوس
جراحی آندوسکوپی سینوس معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود. این جراحی نیازی به برش پوست ندارد زیرا به طور کامل از طریق سوراخ های بینی قابل انجام است. اکثر مراجعین می توانند در همان روز مرخص شده و به خانه بازگردند.
جراح از یک آندوسکوپ – یک میله نازک با دوربین و چراغ در انتهای آن – برای بزرگنمایی و دیدن بهتر بافت های سینوس استفاده می کند. ابزارهای تخصصی با از بین بردن علل انسداد سینوس مانند تورم غشای مخاطی، پولیپ بینی و بافت اسکار، سینوس ها را به طور گسترده باز می کنند. همچنین در صورت لزوم از ابزارهای تخصصی برای صاف کردن سپتوم (تیغه بینی) و کاهش اندازه ساختارهای استخوانی داخل سینوس ها استفاده می شود.
جایگزین جراحی آندوسوپی سینوس
آنتی بیوتیک ها ممکن است به رفع عفونت کمک کنند. اگر سینوزیت شما ناشی از آلرژی است، ممکن است بتوانید با اجتناب از محرکهای آلرژی و یا با مصرف داروهایی مانند آنتی هیستامین ها یا اسپری استروئیدی بینی از سینوزیت پیشگیری کنید.
اگر به مدت طولانی از اسپری استروئیدی بینی استفاده می کنید، می توانید اندازه پولیپ ها را کاهش دهید که ممکن است به این معنی باشد که دیگر نیازی به جراحی ندارید.
دوران نقاهت جراحی آندوسکوپی سینوس
پس از جراحی سینوس برای تسریع در روند بهبودی، پزشک دستورالعمل هایی را توصیه می کند. مهمترین
- برای شستشوی سینوس ها از یک سرم (محلول) نمکی استفاده کنید.
- برای جلوگیری از بروز هرگونه عفونت و ناراحتی، داروهای تجویز شده توسط پزشک را به موقع مصرف کنید.
- پس از جراحی سینوس، معمولاً یک تا دو هفته مقداری احتقان احساس خواهید کرد که به مرور زمان برطرف می شود.
- پس از عمل برای بررسی روند عمل به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید.
- به مدت دو تا سه روز پس از عمل سر را در هنگام خواب بالا بیاورید تا جریان هوای موثری داشته باشد.
- هفت تا ده روز بعد از عمل از دمیدن بینی خودداری کنید.
- برای جلوگیری از خونریزی به مدت سه تا هفت هفته پس از عمل از ورزش شدید خودداری کنید.
بیشتر بخوانید: شکستگی بینی
عوارض پس از جراحی آندوسکوپی
برخی از این موارد می توانند جدی باشند و حتی می توانند باعث مرگ شوند.
عوارض عمومی عبارتست از: درد، خونریزی، عفونت محل جراحی (زخم)، واکنش آلرژیک به مواد بیهوشی یا دارو، لخته شدن خون در پا و لخته شدن خون در ریه (آمبولی ریه).
عوارض اختصاصی جراحی آندوسکوپی سینوس شامل موارد زیر است:
- چسبندگی، جایی که بافت اسکار در عمق بینی شما تشکیل می شود
- نشت مایع از مغز
- آسیب به استخوان اطراف چشم
- دوبینی
- کوری
- سندرم شوک سمی (شوک توکسیک)، که عفونت وارد جریان خون می شود
- آسیب به مجرای اشک
- کاهش حس بویایی
هزینه جراحی آندوسکوپی بینی
آندوسکوپی بینی با هدف تشخیص بیماری، درمان به صورت جراحی و ارزیابی بینی انجام می شود. همانند سایر عمل های جراحی، هزینه این روش نیز یکی از دغدغه های همیشگی افرادی است که قصد انجام آن را دارند. به طورکلی، میزان هزینه لازم برای پرداخت آندوسکوپی بسته به هدف انجام آن (تشخیصی یا درمانی و یا ارزیابی) متفاوت است.
همچنین، فاکتورهای دیگری نیز در تعیین هزینه لازم برای آندوسکوپی سینوس تاثیرگذارند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- ابزار مورد استفاده برای عمل
- دستمزد پزشک
- نوع بیماری و پیشرفت آن
- هزینه بیمارستان یا مطب
- بیمه تحت پوشش
تمامی این موارد می توانند در تعیین قیمت آندوسکوپی سینوس موثر باشند، لذا هزینه آن برای افراد مختلف، یکسان نخواهد بود. از آنجایی که عمل آندوسکوپی بینی به منظور درمان یا تشخیص آن انجام می شود، ممکن است برخی از هزینه توسط شرکت بیمه پرداخت شود. چنانچه می خواهید از میزان دقیق آن مطلع شوید، بهترین روش این است که به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا پس از معاینه بتواند به صورت دقیق در رابطه با هزینه با شما صحبت کند.
درمان قطعی سینوزیت با جراحی آندروسکپی سینوس
سینوزیت معمولا عارضه ای جدی نیست، اما می تواند علائم ناخوشایندی ایجاد کند. در اکثر موارد، به ویژه بروز عفونت، مصرف دارو موثر است. اما اگر دارو کمکی نکرد، جراحی آندوسکوپی سینوس باید به جلوگیری از عود سینوزیت کمک کند. توجه داشته باشید که عمل آندوسکوپی بینی عوارض جدی به همراه ندارد، اما نیازمند مهارت متخصص برای انجام عمل با دستگاه آندوسکوپ است. به همین علت توصیه می شود برای انجام آندوسکوپی بینی و سینوس به متخصص گوش، حلق و بینی با تجربه مراجعه نمایید.
سوالات متداول جراحی آندوسکوپی سینوس
شستشوی بینی بعد از جراحی سینوس برای جلوگیری از عفونت در سینوس ها حائز اهمیت است. پزشک ممکن است داروهایی را برای استفاده جهت شستشوی بینی تجویز کند.
به دلیل استفاده از بی حس کننده های موضعی، بیمار در حین عمل دردی را احساس نمی کند. پس از عمل نیز ممکن است گرفتگی و انسداد مجراها باعث درد خفیف و ناراحتی شود. این دردها معمولا با مسکن های ساده برطرف می شوند.
از آنجایی که پس از عمل ممکن است با علائمی مانند التهاب و گرفتگی دچار شوید، توصیه می شود به مدت یک هفته در خانه استراحت کامل داشته باشید. اکثر افراد بین 7 تا 14 روز می توانند فعالیت های روزمره خود مانند بازگشت به محل کار و تحصیل را از سر گیرند.
عمل آندوسکوپی اغلب برای رفع اختلالات تنفسی به دلیل مشکلات موجود در بینی و ساختار سینوسها تجویز میشود. پس افرادی که دچار عفونت شدید سینوسی به دلیل تنگ یا مسدود شدن مجاری عبوری بوده، از مشکل التهاب یا تورم داخلی سینوس رنج میبرند و با روشهای درمانی دیگر قابل درمان نیستند، به عنوان کاندید مناسب جراحی آندروسکوپی شناخته میشوند.