عمل بینی شکسته راهکار درمانی است برای مواقعی که آسیب، شکستگی و صدمات جدی به بینی وارد می گردد، استفاده می گردد. حوادث مختلف همچون تصادف، برخوردهای فیزیکی، ضرباتی که در ورزش های رزمی وارد میگردد، زمین خوردن و غیره می توانند عامل بروز شکستگی در ناحیه بینی گردند.
در این مقاله قصد داریم به بررسی بیشتر این موضوع پرداخته و با علل، علایم و روشهای تشخیص آن آشنا خواهیم شد، علاوه بر آن به نکاتی پیرامون روش انجام این جراحی و نکات مراقبتی بعد از آن نیز اشاره خواهیم کرد.
چه زمانی بینی دچار شکستگی می شود؟
در برخی از شرایط ممکن است استخوان و یا غضروف بینی دچار ترک یا شکستگی شود، این عارضه اغلب در استخوان پل بینی رخ می دهد علاوه بر آن ممکن است صدماتی به سپتوم نیز وارد گردد، سپتوم تیغه میانی بینی است که نقش جدا کردن دو حفره بینی را ایفا می کند، در صورت وارد شدن آسیب به آن شاهد مشکلات تنفسی و انسداد مجاری بینی خواهیم بود، شکستگی بینی ممکن است خفیف باشد که با اقدامات درمانی و مراقبت های انجام شده بهبود می یابد و یا ممکن است در درجه شدید رخ دهد و نیازمند درمان عمل بینی شکسته باشد.
علت و علائم شکستگی بینی
حوادث مختلفی می توانند زمینه ساز بروز شکستگی در ناحیه بینی گردند، ضربات وارده طی تصادفات و سوانح رانندگی یکی از عوامل شایع بروز این عارضه است، ورزشکاران و به خصوص افرادی که ورزشهای رزمی انجام می دهند نیز زیاد با شکستگی بینی مواجه می شوند، برخوردهای فیزیکی و سقوط از ارتفاع از دیگر علل بروز این مشکل است.
برای تشخیص شکستگی بینی می بایست با علایم آن آشنا باشید، درد یکی از مهمترین علایم تشخیصی این عارضه است که بسته به شدت عارضه می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد، علاوه بر آن صدمات وارده می تواند سبب بروز تورم در ناحیه بینی و چشم ها گردد، کبودی اطراف چشم ها، گونه ها و بینی از دیگر مواردی است که در شکستگی بینی مشاهده می گردد، از دیگر علایم می توان به تغییر شکل ظاهری بینی اشاره کرد.
علاوه بر موارد فوق اختلال در عملکرد طبیعی بینی و مشکلات تنفسی نیز ممکن است رخ دهد، ضربات وارده به بینی می تواند باعث بروز خونریزی نیز گردد، همچنین در صورت لمس بینی ممکن است صدای جا به جایی استخوان یا غضروف را بشنوید، در صورت مشاهده این علائم می بایست مشکل را جدی گرفت و برای درمان اقدام نمود.
روش های تشخیص و درمان بینی شکسته
به منظور تشخیص صدمات وارده به بینی، پزشک ابتدا به معاینه فیزیکی پرداخته و با لمس ناحیه آسیب دیده و بررسی داخل بینی، ارزیابی اولیه را انجام میدهد. در این مرحله جهت رفاه بیشتر حال بیمار ممکن است داروهای بی حسی نیز استفاده گردد، در برخی از شرایط که آسیب وارده شدید است و بیمار نیازمند ارزیابی دقیق تر خواهد بود، استفاده از سی تی اسکن و عکس برداری با اشعه ایکس ضرورت می یابد.
درمان این عارضه بسته به شدت آن متغیر است، در صورت خفیف بودن صدمات وارده نیازی به عمل بینی شکسته نیست، در این شرایط استفاده از کمپرس یخ و مصرف داروهای مسکن می تواند در روند بهبودی موثر باشد، در شرایطی نیز صدمات وارده سبب جا به جایی استخوان و غضروف آن می گردد که با کمک پزشک می توان آن را جا انداخت، البته باید توجه داشته زمان در این رابطه مهم است و می بایست تا 2 هفته بعد از حادثه درمان گردد، در شرایطی که شکستگی بینی شدید است و یا درمان آسیب های خفیف تر به تعویق افتاده باشد، عمل بینی شکسته ضرورت پیدا می کند.
عمل بینی شکسته چگونه است؟
طی شرح حالی که پزشک از بیمار می گیرد و با بررسی های انجام گرفته ضرورت عمل بینی شکسته تایید می گردد، در این شرایط به منظور بهبود ساختار و عملکرد بینی به جراحی ترمیمی آن می پردازند، طی این فرآیند استخوان ها و غضروف های آسیب دیده ترمیم می گردد، در صورتی که سپتوم نیز صدمه دیده باشد جراحی سپتوپلاستی انجام می گیرد و طی آن تیغه های بینی اصلاح می گردد تا مشکلات تنفسی بر طرف گردد. همچنین اگر نیاز به عمل بینی همزمان با زیبایی بینی باشد، برنامه ریزی های لازم برای آن صورت خواهد گرفت.
جراحی می تواند به روش بسته انجام شود که برش های لازم داخل حفره بینی ایجاد می گردد، تحت شرایطی نیاز به جراحی باز است که ناحیه کلوملا که بافت جدا کننده حفره ها است برش زده می شود تا دسترسی به استخوان ها و غضروف ها بیشتر باشد، از آتل برای حفظ تغییرات اعمال شده بعد از جراحی استفاده می گردد، عمل بینی شکسته علاوه بر بهبود شکل ظاهری آن می تواند مشکلات عملکردی آن را نیز برطرف سازد.
نکاتی که باید بعد از جراحی بینی شکسته رعایت کنید
- دوره نقاهت عمل بینی شکسته بسته به پیچیدگی آن متفاوت است پس توصیه می شود اقدامات مراقبتی توصیه شده توسط پزشک را به دقت رعایت کنید
- طی این مدت می بایست از فعالیت های بدنی شدید خودداری کنید و به استراحت بپردازید
- هنگام خوابیدن می بایست به پشت بخوابید و سرتان بالاتر از بدن قرار گیرد
- استفاده از کمپرس یخ می تواند مفید باشد
- از مصرف غذاهای سفت و جویدنی طی روزهای اول اجتناب کنید
- داروهای تجویزی را سر وقت استفاده کنید
- رعایت رژیم غذایی مناسب و اجتناب از وارد شدن ضربه به بینی از دیگر مواردی است که می تواند روند بهبودی را تسریع بخشد.
مهم ترین تجربه ای که کسب کردیم…
مهمترین تجربه ای که از این مقاله کسب کردیم این است که وارد شدن ضربه و صدمات شدید به بینی می تواند باعث شکستگی در این ناحیه گردد، بسته به شدت آسیب وارد شده درمان های مختلفی وجود دارد، در مواردی که این عارضه شدید است عمل بینی شکسته ضرورت پیدا می کند، با استفاده از این روش استخوان ها و غضروف های آسیب دیده ترمیم می گردد و در صورت لزوم عمل سپتوپلاستی نیز انجام می گیرد.
*~ سوالات متداول عمل بینی شکسته ~*
امکان جراحی زیبایی بینی و رفع سایر نواقص آن به صورت همزمان با جراحی ترمیم شکستگی فراهم است و بسیاری از افراد این دو را با هم تلفیق می کنند.
جراحی بینی با هدف درمانی و اصلاح عملکرد آن می تواند تحت پوشش بیمه قرار گیرد، البته میزان پرداخت بسته به نوع بیمه متغیر است که می بایست با کارشناسان بیمه مشورت نمایید.
بسته به شرایط هر فرد اگر روند بهبودی مشاهده نگردد و صدمات وارد شده جدی باشد، می بایست به پزشک مراجعه گردد.