کورتون بعد از عمل بینی

تزریق کورتون به بینی پس از جراحی

یکی  از دغدغه های افراد پس از جراحی بینی تورم بینی بعد از عمل است. تورم بینی تا حدود یک سال پس از جراحی بینی همچنان وجود دارد و پس از این زمان می توانید نتیجه واقعی جراحی را مشاهده نمایید. بعضی اوقات پس از جراحی بینی به منظور کاهش و کنترل تورم بینی از دارو های کورتیکواستروئیدی یا تزریق کورتون استفاده می شود. اما سوال اینجاست که تزریق کورتون برای همه افراد مناسب است؟ چه مدت بعد از تزریق کورتون ورم بینی میخوابد؟ به منظور آشنایی بیشتر با علل و عوارض تزریق کورتون به بینی پس از جراحی تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

تزریق کورتون به بینی

دارو های کورتیکواستروئیدی که با عنوان دارو های کورتونی نیز شناخته می شوند را می توان به صورت قرص یا دارو یا تزریق به بینی نیز استفاده نمود. البته تزریق کورتون پس از جراحی بینی معمولا در بینی های گوشتی با پوست های ضخیم استفاده می شود و برای بینی های استخوانی تزریق کارایی ندارد.

کاربرد تزریق کورتون بعد از جراحی بینی

پس از جراحی بینی رینوپلاستی و جراحی ترمیمی بینی تزریق کورتون به منظور جلوگیری از تشکیل بافت اسکار و کاهش تورم بعد از جراحی استفاده می شود. از بیشترین کاربردهای کورتون ها بعد از عمل بینی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کاهش تورم بینی گوشتی

معمولا چند روز پس از جراحی بینی تورم زیاد اولیه کاهش پیدا کرده و فرم بینی بهتر قابل مشاهده است. در برخی موارد پس از جراحی بینی گوشتی تورم زیادی وجود دارد که پس از جراحی بهبود نیافته است. در این موارد معمولا تزریق کورتون به بینی تجویز می شود. بین های گوشتی به دلیل بافت غضروفی ضعیف و پوست ضخیم معمولا دچار این موارد می شوند. در بینی های استخوانی کاهش تورم بینی و بهبودی پس از جراحی معمولا با سرعت بیشتری انجام می شود و نیازی به انجام تزریق نیست.

جلوگیری از ایجاد اسکار و بافت اضافه در بینی های گوشتی

پس از جراحی امکان ایجاد بافت اضافه و اسکار میان غضروف و پوست بینی وجود دارد .هر چند با کمک اسپیلنت بینی پس از جراحی تا حدود زیادی از این مسئله جلوگیری می شود، اما بینی های گوشتی مستعد ایجاد اسکار پس از جراحی بینی هستند. به همین علت پزشک تزریق کورتون را به این افراد توصیه می کند.

نحوه تزریق کورتون به بینی

به منظور دریافت بازخورد مناسب لازم است دوز مناسبی از داروی کورتونی به بینی تزریق شود. این تزریق با کمک سوزن انسولین انجام می گیرد این سوزن از سوزن های معمولا نازک تر است. برای کاهش درد از ترکیب داروی کورتونی و لیدوکائین که نوعی بی حس کننده است استفاده می شود.

عمق تزریق کورتون دربینی اهمیت دارد و لازم است در عمق مشخصی از پوست تزریق شود. تزریق عمیق تر یا سطحی تر کورتون می تواند به نازک شدن پوست یا تغییر رنگ پوست بینی در محل تزریق منجر شود.

محل تزریق کورتون به بینی با توجه به مقدار تورم و ضخامت پوست بینی مشخص می شود. معمولا تزریق کورتون به نوک بینی انجام می شود که تاثیر خوبی در زیباتر شدن نوک بینی پس از جراحی دارد.

تزریق کورتون به بینی برای چه کسانی منایب است؟

اغلب افراد دارای بینی گوشتی با پوست ضخیم مناسب تزریق کورتون هستند. به علاوه در برخی جراحی های ترمیمی بینی نیز تزریق کورتون توصیه می شود. در افرادی که کاهش تورم بینی به کندی پیش می رود نیز می توانند با تزریق کورتون روند بهبودی را تسریع کنند. شایان ذکر است، تزریق کورتون به بینی علاوه بر همه مزایایی که دارد نوعی تضعیف کننده سیستم ایمنی است و برای ایمنی بدن مناسب نیست. اما با این وجود بعد از جراحی بینی ممکن است تزریق آن نیاز باشد و برای فرم بهتر بینی پیشنهاد شود.

زمان مناسب تزریق کورتون به بینی پس از جراحی

تزریق کورتون به بینی معمولا حدود 1 تا 2 ماه پس از جراحی انجام می شود. اما برخی افراد زمان بیشتری برای بهبودی بینی صرف کرده و تا 4 ماه پس از عمل برای بهبودی طبیعی بینی منتظر می مانند. تاثیر تزریق کورتون به بینی نیز حدود 2 هفته پس از تزریق مشخص می شود.

فواصل تزریق کورتون به بینی

فواصل تزریق کورتون به بینی

برخی افراد تنها به یک بار تزریق کورتون نیاز دارند و برخی افراد باید در چند نوبت برای تزریق کورتون اقدام نمایند. توجه داشته باشید که تزریق کورتون مجدد بلافاصله انجام نشده و باید برای هر تزریق حداقل 6 تا 8 هفته صبر کرد. تعدد تزریق با فواصل کوتاخ می تواند عوارض جدی به همراه داشته باشد. به همین علت توصیه می شود از تزریق زود هنگام در فاصله های زمانی کم اجتناب کنید.

مراقبت های بعد از تزریق کورتون به بینی

از آنجایی که تزریق کورتیکواستروئیدها، 4 تا 8 هفته بعد از عمل بینی انجام می شود، لذا رعایت نکات کلی و مراقبت های بعد از عمل بینی همچنان الزامی است. علاوه بر رعایت دستورالعمل های کلی، انجام نکات زیر بعد از تزریق کورتون به بینی موثر است:

  • توصیه می شود پس از تزریق کورتون تا حدود دو هفته از چسب بینی استفاده کنید.
  • به منظور کاهش تورم پس از تزریق می توانید از کمپرس یخ استفاده کنید.
  • ماساژ ناحیه تزریقی نیز می تواند به کاهش تورم بینی کمک کند.

عوارض تزریق کورتون به بینی

کورتون ها افزون بر همه کاربرد هایی که دارند اما معایبی نیز دارند که نمی توان آن را نادیده گرفت. تزریق بیش از حد یا غلظت بالای کورتون می تواند به بافت های سالم بینی آسیب بزند و در مواردی باعث ایجاد فرورفتگی و افتادگی در پوست شود. نازک  شدن پوست در محل تزریق کورتون به بینی یا ایجاد لکه های پوستی سفید (هیپوپیگمنتیشن) از دیگر عوارض تزریق کورتون به بینی هستند. اگر غلظت و مقدار تزریق کورتون به درستی انتخاب نشود می تواند به از بین رفتن بافت نیز منجر شود.

اما تزریق بی رویه کورتون می تواند رسوب کلسیم و استخوان سازی در بدن مختل می شود. پوکی استخوان یکی از عوارضی است که افرادی که مداوم یا طولانی مدت کورتون تزریق می کنند با آن مواجه هستند. همچنین استفاده طولانی از کورتون به تحلیل عضلات و ماهیچه ها نیز منجر می شود. علاوه بر این، تزریق کورتون باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی نیز می شود و بدن در برابر بسیاری از میکروب ها و بیماری ها آسیب پذیر می شود.

اگر سابقه تزریق کورتون را داشته باشید احتمالا متوجه افزایش اشتهای خود شده اید. افزایش اشتها پس از تزریق کورتون از دیگر عوارض آن است. مشکلات بینایی و بیماری های چشمی همچون آب مروارید نیز محتمل است. توجه داشته باشید که اغلب عوارض گفته شده با تزریق بیش از حد و طولانی مدت کورتون ظاهر می شود. در نتیجه این عوارض با یک یا دو مرحله تزریق کورتون برای بهبود نتیجه عمل بینی ایجاد نمی شود.

توصیه پایانی

تزریق کورتون به بینی پس از جراحی، به ویژه جراحی بینی گوشتی با هدف کاهش تورم و جلوگیری از ایجاد اسکار به کار می رود. همچین، کورتون می تواند بافت اسکار تشکیل شده پس از جراحی را از بین ببرد. اگر چه استفاده از کورتون برای بدن عوارض جدی به همراه دارد، اما تزریق محدود و در فواصل مشخص پس از عمل بینی عوارض جدی به همراه ندارد. تنها توصیه می شود برای کاهش عوارض احتمالی به بهترین جراح بینی در تهران مراجعه کرده و از تزریق بی رویه یا غلظت بالا خودداری نمایید.

در انتها می توانید سوالات خود را درباره انواع روش های جراحی بینی و و جراحی ترمیمی بینی از دکتر شاهرخ خوش سیرت در بخش نظرات سایت بپرسید.

سوالات متداول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط