کاهش بویایی بعد از رینوپلاستی

درمان مشکل بویایی بعد از عمل بینی

جراحی بینی یکی از شایع ترین عمل های زیبایی است که طرفداران بسیاری در بین افراد مختلف، به ویژه جوانان پیدا کرده است. امروزه در این عمل باتوجه به پیشرفت علم پزشکی و تکنیک های جراحی، نسبت به گذشته شاهد عوارض کمتری هستیم. با این حال ممکن است با عوارضی مانند مشکلات بویایی مواجه شوید. اما سوال اینجاست که عمل بینی چه تاثیری بر بویی افراد دارد؟ آیا کاهش یا از بین رفتن حس بویایی بعد عمل بینی دائمی است؟ چگونه می توان از ایجاد اختلالات بویایی بعد از عمل بینی جلوگیری کرد؟ حس بویایی بعد از عمل پولیپ بینی از بین می رود؟ به منظور آشنایی با روش های درمان اختلال بویایی بعد از عمل بینی تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

مشکلات بویایی بعد از عمل بینی

به طور کلی، اختلال بویایی بعد از جراحی بینی به دو شکل کاهش حس بویایی یا از دست دادن این حس تقسیم بندی می شود. اما این عوارض بعد از عمل بینی بسیار شایع نیست و به ندرت در برخی افراد برای مدت کوتاهی ایجاد می شود. معمولا از دست رفتن یا کاهش حس بویایی بعد از رینوپلاستی (عمل زیبایی بینی) و یا حتی درمانی مانند انحراف بینی یا پولیپ بینی بعد از طی شدن دوره نقاهت و بهبودی درمان می شود. البته در برخی موارد نادر به دلیل انسداد و چسبندگی بینی بعد از عمل شاهد کاهش طولانی مدت بویایی هستیم. خوشبختانه این مشکل بعد از جراحی ترمیمی اصلاح شده و حس بویایی باز خواهد گشت.

علت اختلال بویایی بعد از جراحی بینی چیست؟

همان طور که اشاره شد، اگر بعد از عمل بینی با عوارضی مانند کاهش حس بویایی مواجه شدید، نگران نباشید، زیرا این مشکلات بعد از دوره نقاهت بهبود می یابد. به طور کلی، از اصلی ترین علت مشکل بویایی بعد از عمل بینی می توان به افزایش ترشحات بعد از عمل، تورم و التهاب بافت های درون بینی، فلج عصب بویایی و لخته شدن خون در حفره‌ بینی اشاره کرد.

کاهش بویایی بعد از عمل بینی

همانطور که می دانید عمل بینی یک جراحی تهاجمی است که نیاز به بیهوشی عمومی برای تغییرات گسترده بر روی ساختار استخوانی، بافت غضروفی و پوست بینی دارد. به همین علت بافت های بینی، اعصاب و مجاری هوا در بینی تحت تاثیر قرار گرفته و اختلالات بویایی بعد از عمل بینی ایجاد می شود.

این شرایط دقیقا مشابه زمانی است که بدن دچار سرماخوردگی یا حساسیت های آلرژی زا می شود. در هنگام سرماخوردگی، مجراهای هوایی بینی مسدود می‌شوند، بنابراین حس بویایی و حتی چشایی به صورت موقت از دست رفته یا کاهش می یابد. دقیقا زمانی که سرماخوردگی و یا هر عاملی که باعث انسداد مجاری هوایی شده است، از بین می رود، مشکل بویایی هم برطرف می شود. در نتیجه هنگامی که تورم ناشی از عمل بینی کاهش یافته و بافت های بینی ترمیم می شود، حس بویایی مجدد باز می گردد.

چه زمانی حس بویایی بعد از عمل بینی باز می گردد؟

به طور کلی، هنگامی که تورم، کبودی، التهاب و ترشحات بیش از حد بینی کاهش یافته یا از بین می رود، حس بویایی از دست رفته یا کاهش یافته باز می گردد. در نتیجه پس از گذراندن دوره نقاهت و ترمیم بافت های بینی، مشکلات بویایی از بین رفته و حس بویایی و چشایی بیمار به حالت اولیه خود بر می گردد.

همان طور که می دانید دوره نقاهت بعد از عمل بینی به طور میانگین 3 تا 6 هفته است و پس از این مدت حس بویایی افراد پس از جراحی بینی ترمیم شود. البته شایان ذکر است که گاهی اوقات در برخی از بیماران که تغییرات گسترده ای در بینی انجام داده اند، به ویژه در جراحی بینی گوشتی، دوره نقاهت و بازگشت کامل بویایی به مدت یک سال طول می کشد، زیرا میزان تورم و التهاب در این افراد ممکن است تا یک سال باقی بماند.

درمان مشکلات بویایی بعد از عمل بینی

از آنجایی که از دست دادن بویایی با تورم، التهاب و انسدا بینی رابطه مستقیم دارد، لذا رعایت مراقبت های بعد از عمل بینی می تواند به کاهش تورم و در عین حال بازگشت اختلال بویایی بعد از عمل بینی کمک کند. مهمترین راهکارهایی که می تواند به بازگشت حس بویایی بعد از عمل بینی کمک کند، به شرح زیر است:

  • در هفته اول استراحت کنید و مایعات فراوانی بنوشید.
  • استفاده از کمپرس آب سرد بر روی پیشانی، گونه و اطراف بینی (نه خود بینی) در هفته اول به کاهش هر چه سریعتر تورم کمک می کند. در نتیجه حس بویایی از دست رفته به سرعت باز می گردد.
  • در دوره نقاهت از فعالیت های سنگین مانند ورزش اجتناب کنید، زیرا افزایش گردش خون و ضربان قلب می تواند تورم و خطر خونریزی را افزایش دهد.
  • از انجام فعالیت های بدنی مانند ورزش های خاصی که خطر ضربه را به همراه دارند، خودداری کنید.
  • برای از بین بردن انسداد بین ناشی از افزایش ترشح مخاط، بهتر است از سرم شستشو بعد از عمل بینی استفاده کنید.

لازم به ذکر است، در موارد بسیار نادر بیمار دچار انسداد ناشی از چسبندگی بعد از عمل بینی می شود که ممکن است اختلالات بویایی ایجاد شود. در چنین وضعیتی عمل جراحی ترمیمی برای رفع چسبندگی انجام می شود و پس از طی شدن دوره نقاهت، حس بویایی بیمار بهبود می‌یابد.

کلام آخر

به طورکلی، اختلال بویایی بعد از عمل بینی یکی از عوارض موقت است که معمولا بعد از طی شدن دوره نقاهت و کاهش تورم باز می گردد. لازم به ذکر است که اختلالات بویایی از عوارض نادر جراحی بینی است، لذا جای هیچ گونه نگرانی نیست. این عارضه معمولا در اثر انسداد مجاری تنفسی ناشی از تورم، التهاب بافت درونی، افزایش ترشح مخاط بینی، فلج عصب بویایی و لخته شدن خون در حفره‌ بینی ایجاد می شود. این مشکلات اغلب بین 3 تا 6 ماه از بین رفته و حس بویایی به حالت اولیه خود باز می گردد. اگرچه این اتفاق بسیار نادر است، اما توصیه می شود برای جلوگیری از بروز این مشکل و سایر عوارض عمل بینی به بهترین جراح بینی در تهران مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط